Rusko zavádí elektronická víza pro Petrohrad a další dvě města. Slibuje si od nich víc turistů

Události ČT: Rusko zavádí elektronická víza (zdroj: ČT24)

Rusko poprvé zavedlo elektronická víza, která mají zjednodušit proceduru vstupu do země. Novinka, která platí od začátku října, se zatím týká jen tří měst v čele s Petrohradem. Podnikatelé v cestovním ruchu očekávají, že v Petrohradu stoupne počet návštěvníků z Evropy až o 150 procent. Od roku 2021 by měla být elektornická víza vydávána pro vstup kamkoliv v Rusku.

Turisté přijíždějící do Petrohradu mají nyní vstup do Ruska jednodušší než jiní cestovatelé. „Zaregistrovali jsme už více než patnáct tisíc žádostí o elektronická víza, přičemž skoro čtyři tisíce lidí už Petrohrad navštívily,“ říká k tomu Jana Makšinová z Úřadu pro rozvoj turistiky.

Pro hodně lidí byla dosud překážkou v cestě do Ruska i cena víza – stojí zhruba dva tisíce korun. „Lidé chtěli přijet, ale když zjistili, že musí předložit hodně dokumentů a zaplatit nemalou sumu, raději cestu odložili,“ potvrdila Maria Ušakovová z cestovní kanceláře Art Travel.

Nové předpisy se týkají občanů 53 zemí světa včetně Česka. Elektronická víza se zatím vydávají bezplatně a žadatel je může získat do čtyř dnů. Vízum sice platí 30 dnů, v Rusku z nich lze ale strávit jen osm.

V případě Petrohradu navíc doklad platí jen pro město a přilehlou oblast, odjet třeba do Moskvy nebo jiné části země není možné. Vedle Petrohradu je možné požádat o elektronické vízum i pro cesty do Vladivostoku na Dálném východě a Kaliningradu, ruské enklávy sousedící s Polskem.

Ruský prezident Vladimir Putin už ale podle tisku oznámil, že od 1. ledna 2021 by měla být zavedena jednorázová elektronická víza, která cizincům umožní návštěvu celého Ruska po dobu 16 dnů.

Turisty mají přivést i nízkonákladové aerolinky

Většímu zájmu by měl kromě elektronických víz pomoci také očekávaný příchod nízkonákladových leteckých společností Ryanair, EasyJet a Wizzair na petrohradské letiště Pulkovo. To by se zavedením režimu „otevřeného nebe“, poskytujícího cizím aerolinkám možnost využívat letiště bez ohledu na mezivládní dohody, mohlo stát novým „oknem do Evropy“ – a ještě získat miliony nových cestujících.

Proti této perspektivě se ale bouří ruské letecké společnosti, argumentující, že i tak prožívají těžké doby vinou růstu cen paliva a letištních služeb a také zákazu létat do Egypta, Gruzie a na Ukrajinu. Ruské aerolinky by prý zrušením nynějších omezení pro cizí firmy v Pulkovu přišly o 22 miliard rublů ročně (asi osm miliard korun).

Podnikatelé z cestovního ruchu nicméně čekají, že počet návštěvníků z Evropy stoupne až o 150 procent a že Petrohrad poprvé v počtu zahraničních turistů předstihne Moskvu. Loni Petrohrad navštívilo 3,9 milionu cizinců, Moskvu pět milionů, včetně fanoušků mistrovství světa ve fotbalu.

V Petrohradu ale už loni počet zahraničních návštěvníků předstihl ruské turisty – a letos v létě obsazenost petrohradských hotelů dosáhla 88 procent, což je nejvíce za tři roky, upozornil místní server Fontanka.