Navalnyj má zaplatit odškodné 88 milionů rublů. Mluvil o úplavici z jídla od oligarchy Prigožina

Ruský soud v pondělí nařídil opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému, jeho Fondu boje s korupcí (FBK) a taktéž blízké spolupracovnici Ljubov Sobolové, aby zaplatili celkem 88 milionů rublů (asi 32 milionů korun) odškodného. O to je moskevská firma zajišťující stravování pro školáky žalovala za poškození dobrého jména poté, co Navalnyj zpochybnil kvalitu jejího jídla. Podle agentury Reuters jde o další ránu pro opoziční hnutí, které je trestně stíháno i kvůli podezření z praní špinavých peněz. Navalnyj se hodlá odvolat.

Verdikt arbitrážního soudu se týká únorového průzkumu FBK ohledně kvality školního stravování. V něm fond kritizoval firmu Moskovskij školnik (Mokevský školák) ovládanou miliardářem Jevgenijem Prigožinem, který svou kariéru v byznysu začal jako majitel cateringové firmy, jež zásobovala Kreml. V médiích bývá Prigožin často označován jako „Putinův kuchař“.

Navalnyj obvinil Prigožinovu firmu, že špatná kvalita jejího jídla vedla k otravám dětí. „Důkazy jsme je usvědčili z odpovědnosti za případy úplavice. Ale jsme to my, kdo musí platit,“ napsal dnes Navalnyj v reakci na rozsudek.

Ruská policie v posledních týdnech provedla četné razie v kancelářích FBK po celém Rusku, a to kvůli vyšetřování případu praní špinavých peněz. Policisté mají podezření, že organizace nezákonně legalizovala miliardu rublů (360 milionů korun) získaných od ledna 2016 do prosince 2018 podvodným způsobem.

Vedení fondu jakékoli pochybení popírá a stíhání označuje za politickou mstu. Podle něj souvisí s tím, že se opozici podařilo v létě dostat do ulic Moskvy desetitisíce demonstrantů, kteří protestovali proti vyloučení opozice ze zářijových voleb do moskevského zastupitelstva.