Sankce vlivnému oligarchovi Prigožinovi nevadí. Jeho byznys ale může ohrozit úplavice

Putinův kuchař Prigožin (vlevo) byl údajně zapojen do ovlivňování voleb v USA (zdroj: ČT24)

Jevgenij Prigožin je bohatý ruský byznysmen, kterému pomohly na vrchol vlivné politické konexe. Jeho akvizice jsou mnohými považovány za problematické a často sahají daleko za hranice Ruska. I když je Prigožin a jeho firmy terčem opakovaných amerických sankcí, největšímu problému nyní čelí přímo v Rusku.

Oligarcha Jevgenij Prigožin je známý jako šéfkuchař Kremlu. V Moskvě i v celém Rusku vydělává na cateringu. Stejně jako Vladimir Putin má kořeny v Petrohradu a s mocným prezidentem ho pojí úzké vazby.

Opakovaně se stal terčem amerických sankcí, poprvé už během úřadování předchozí americké administrativy. „Celé to souvisí s ruskými aktivitami na Ukrajině, podporou pro ukrajinské separatisty a jejich okupací Krymu,“ vysvětloval v prosinci 2016 uvalení sankcí na Prigožina mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby.

Prigožin si ovšem kvůli sankcím nikdy těžkou hlavu nedělal. A to ani ve chvíli, kdy bylo odhaleno jeho údajné napojení na trolí farmy, které se měly pokoušet ovlivnit volby v USA. „Byl jsem sankcionován možná třikrát nebo čtyřikrát. Jsem unavený počítáním. Nepamatuji se. Ve Spojených státech nemám žádný byznys a nemám ho ani s Američany. Nebojím se toho. Jen teď přestanu chodit do McDonald's,“ komentoval věc loni v březnu.

To, na čem by Jevgeniji Prigožinovi ale záležet mohlo, jsou jeho viditelné investice do těžby ropy v Sýrii. Nejen v této souvislosti je zmiňováno i jeho osobní napojení na vedení takzvané Vagnerovy skupiny, soukromé armády, která hájí ruské státní zájmy v Sýrii, na Ukrajině a podle všeho i v některých afrických či jihoamerických zemích.

Úplavice může být pro Prigožinův byznys skutečnou pohromou

V samotné Moskvě se ale rozvíjí pro Prigožina nepříjemný skandál. Na začátku roku bylo v metropoli hospitalizováno téměř 130 dětí s těžkou úplavicí. S největší pravděpodobností se nakazily ve škole nebo ve školce. Jejich jídelny po celé metropoli téměř bez výjimky provozuje Prigožinovo cateringové impérium.

Některé děti se ani po pěti měsících plně nezotavily a potýkají se s dlouhodobými následky. Rodiče i aktivisté upozorňují na trvale nevhodné hygienické podmínky ve školních i předškolních zařízeních.

Prigožin se rozhodl reagovat. „Po setkání s rodiči přímo ve stravovacím zařízení se Jevgenij Viktorovič (Prigožin) osobně rozhodnul poskytnout finanční výpomoc všem rodinám, jejichž děti byly postiženy infekcí,“ oznámil mluvčí Prigožinovy firmy Concord. Vyplatit má zhruba 35 tisíc korun na hlavu.

Prigožinovy firmy, které mají exkluzivní milionové kontrakty se státem i hlavním městem, však dál žaluje třicítka poškozených rodin.