Prezident Ekvádoru odvolal úsporná opatření, kvůli kterým se v zemi dva týdny protestovalo

Prezident Ekvádoru Lenín Moreno v pondělí podepsal dekret, kterým odvolal svůj kontroverzní balíček úsporných opatření. V noci na úterý o tom informovala agentura Reuters. Úsporná opatření vyvolala v zemi vlnu nepokojů. Obyvatele pobouřilo zejména zrušení dotací na pohonné hmoty, po kterém ceny nafty v Ekvádoru vzrostly o více než sto procent.

Od půlnoci z pondělí na úterý se tak ceny pohonných hmot v Ekvádoru vrátily na předchozí úroveň. Morenova vláda úsporný balíček zavedla, aby splnila podmínky půjčky ve výši 4,2 miliardy dolarů (98,3 miliardy Kč) od Mezinárodního měnového fondu.

Následovaly necelé dva týdny protestů, v jejichž čele stálo domorodé obyvatelstvo. Demonstrace paralyzovaly místní ekonomiku a vyžádaly si nejméně sedm mrtvých a přes dva tisíce zraněných. V sobotu prezident Moreno ohlásil čtyřiadvacetihodinový zákaz vycházení po celé zemi.

V neděli se pak s představiteli domorodých organizací dohodl, že sadu úsporných opatření zruší. Obě strany nyní budou společně hledat možnosti, jak vládní výdaje snížit.