TÉMA

Domorodé obyvatelstvo

Domorodí obyvatelé Amazonie během summitu upozorňují na násilí vůči nim

Den před zahájením amazonského summitu v brazilském Belému vyrazili brazilští původní obyvatelé do ulic. Chtěli tak upozornit na opomíjení vládou a na násilí páchaném na jejich lidech. Toho se nejčastěji dopouštějí právě nelegální těžaři dřeva a horníci v Amazonii. Latinskoamerické státy na summitu vyzvaly rozvinuté země, aby naplnily své závazky spojené s klimatickými změnami a přispěly k získávání 200 miliard dolarů ročně do roku 2030 do fondu biodiverzity, píše agentura Reuters.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 19:13|

Švýcarsko provozovalo „zoologické zahrady“ s černochy až do šedesátých let dvacátého století

Nové historické výzkumy lépe popsaly dějiny „lidských zoologických zahrad“, které vznikaly v Evropě. Podle vědců pomáhaly formovat rasismus v jeho lidové i vědecké formě.
26. 6. 2023|

Brazilští indiáni vyzývají k mobilizaci. Domorodí obyvatelé se bojí, že je výrok soudu připraví o půdu

„Luta pela Vida“ neboli „Boj o život“ je v posledních dnech velmi často skloňovaným výrokem, který vychází z úst domorodého obyvatelstva Brazílie. Hlavním důvodem nespokojenosti je očekávaný výrok Nejvyššího soudu, který se v nejbližších dnech dotkne vlastnictví půdy indiánů a může je připravit o značná území. Kmenová rada skupiny Xoklengů, kterých se opatření týká nejvíce, nyní vyzývá k mobilizaci a protestům i další kmeny. Do hlavního města Brasílie tak putují tisíce nespokojených lidí, aby vyjádřili nesouhlasné stanovisko s očekávaným výrokem.
26. 8. 2021|

Na koni jedině bez sedla. Domorodí obyvatelé se v Oklahomě vracejí k tradicím

V americkém státě Oklahoma se sešlo několik kmenů domorodých Američanů ze Spojených států a Kanady, aby se utkaly v jízdě na neosedlaném koni. Původní obyvatelé se snaží vracet k tradicím a umístění závodů do Oklahomy bylo záměrné. Nejvyšší soud USA totiž v roce 2020 rozhodl, že zhruba polovina území státu spadá zpět pod jurisdikci indiánů. Obnovil tak suverenitu domorodého obyvatelstva nad jeho bývalým územím. Koňské závody jsou jednou z nejoblíbenějších zábav indiánské kultury. Tradiční závody však byly zpřetrhány po roce 1830, kdy se museli domorodí obyvatelé přestěhovat do rezervací na západě země.
3. 6. 2021|
Doporučujeme

Když hvězdná ekonomika nestačí. Za bouřemi v Chile je extrémní nerovnost, lidé chtějí konec Pinochetovy ústavy

Hořící barikády a vojáci v ulicích Santiaga de Chile v posledních týdnech překvapili svět. Po tři desítky let prosperující demokratická země upadla do chaosu po zanedbatelném zvýšení cen jízdného v metru. Obyvatelům frustrovaným nerovností, vysokými životními náklady a lhostejností elit došla trpělivost. Žádají reformu systému i novou ústavu, která nebude bazírovat na soukromém vlastnictví tolik jako ta pocházející z dob diktátora Augusta Pinocheta. Napětí spojené se špatnou ekonomickou situací přitom sílí i v dalších státech Jižní Ameriky, stejně jako na Blízkém východě.
31. 10. 2019Aktualizováno3. 11. 2019, 12:26|

Prezident Ekvádoru odvolal úsporná opatření, kvůli kterým se v zemi dva týdny protestovalo

Prezident Ekvádoru Lenín Moreno v pondělí podepsal dekret, kterým odvolal svůj kontroverzní balíček úsporných opatření. V noci na úterý o tom informovala agentura Reuters. Úsporná opatření vyvolala v zemi vlnu nepokojů. Obyvatele pobouřilo zejména zrušení dotací na pohonné hmoty, po kterém ceny nafty v Ekvádoru vzrostly o více než sto procent.
15. 10. 2019|

Ekvádorský prezident ustoupil protestům. Zruší úspory, domorodí obyvatelé ukončí mobilizaci

Prezident Ekvádoru Lenín Moreno odvolá balíček úsporných opatření, kvůli jehož zavedení zemí v posledních dnech zmítala vlna nepokojů. Dohodl se na tom podle agentury AP s lídry domorodých národů, kteří výměnou za ústupek vyzvou své stoupence k ukončení protestů a silničních blokád.
14. 10. 2019|