Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti opět přichází o vedení. Odstoupil úřadující šéf

Úřadující americký ministr vnitřní bezpečnosti Kevin McAleenan odstoupil. Oznámil to americký prezident Donald Trump, který chce jeho nástupce jmenovat příští týden. McAleenan byl pověřen vedením ministerstva v dubnu.

„Kevin nyní, po mnoha letech ve vládě, chce strávit více času se svojí rodinou a jít do soukromého sektoru,“ uvedl Trump na Twitteru. Ocenil jeho práci a dodal, že příští týden oznámí jméno jeho nástupce a má mnoho skvělých kandidátů, napsala agentura Reuters.

Trump pověřil vedením ministerstva McAleenana na počátku dubna, po rezignaci tehdejší ministryně Kirstjen Nielsenové. Ten se stal čtvrtou osobu v čele ministerstva za dva roky. Předtím byl McAleenana šéfem amerického Úřadu celní a hraniční ochrany.

Ministerstvo s 240 tisíc zaměstnanci má na starosti bezpečnost při volbách, kybernetickou bezpečnost, reakci na neštěstí a tajnou službu. Také však řeší otázky imigrace, což je téma důležité pro Trumpa, který například usiluje o vybudování zdi na jižní hranici s Mexikem, jak slíbil ve volební kampani.