Amerikanista Kozák: Hrozí, že teď všichni budou řešit impeachment a na reálné problémy nezbyde čas

Amerikanista Kryštof Kozák hostem pořadu Události,komentáře (zdroj: ČT24)

Kvůli proceduře impeachmentu se přestanou řešit závažné otázky a dlouhodobé strukturální problémy, domnívá se Kryštof Kozák z Institutu mezinárodních studií FSV UK. Amerikanista v úterních Událostech, komentářích hovořil o současné politické situaci ve Spojených státech. Americká společnost je podle Kozáka v současnosti rozdělená a žaloba na prezidenta přispěje ještě k další polarizaci.

V přípravě ústavní žaloby na amerického prezidenta Donalda Trumpa nastal tento týden další posun. Tři šéfové výborů Sněmovny reprezentantů zaslali předvolání osobnímu právníkovi hlavy státu Rudymu Giulianimu. Demokraté chtějí Trumpa zbavit úřadu kvůli jeho kontroverznímu telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Podle amerikanisty Kryštofa Kozáka přitom předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová dlouho do impeachmentu nechtěla jít. Zveřejnění obsahu telefonátu Trumpa se Zelenským nicméně způsobil to, že „pohár demokratické trpělivosti přetekl.“ 

„Demokraté cítili, že už musí něco dělat, protože se ukázalo, že Donald Trump jasně překročil své pravomoci. A jasně používá vliv své prezidentské funkce, aby si nějakým způsobem zajišťoval vliv v kampani a očerňoval své politické protivníky, což je vlastně porušování i prezidentského slibu,“ uvedl v pořadu Události, komentáře Kozák. 

V současnosti se hraje o přízeň voličů a americká společnost je rozdělená, domnívá se amerikanista. „Celý proces impeachmentu bude přispívat k další polarizaci … spolupráce na půdě Kongresu a spolupráce mezi oběma komorami, mezi Kongresem a prezidentem tím procesem bude velmi zatížená,“ vyjmenoval některé následky procedury ústavní žaloby na prezidenta.

Zastínění závažných otázek a problémů

Sami demokraté jsou navíc podle Kozáka rozděleni na dvě křídla, z nichž jedno tlačí na daleko důraznější postup vůči prezidentovi. „Jedním z důležitých dopadů je, že v mediálním cyklu se teď bude pořád řešit impeachment,“ domnívá se Kozák. „To znamená, že se přestanou řešit závažné otázky, přestanou se řešit dlouhodobé strukturální problémy a mediální pozornost bude pořád směřována k tomuto procesu proto, že potenciálně má tak velké důsledky,“ dodal Kozák.

„To si myslím, že je velmi škodlivé, protože se zase budeme točit v kruzích, “ řekl. Podle něj proto mnozí demokraté zazlívají bývalému prezidentovi Billovi Clintonovi aféru s Monicou Lewinskou, v souvislosti s níž na konci devadesátých let také impeachment podstoupil. Clintonova administrativa tento proces nakonec ustála. 

„Protože on (Clinton) celé své druhé funkční období se věnoval impeachmentu, věnovali se mu všichni ostatní. Jak tam ještě byly sexuální konotace, tak to média milovala,“ vysvětlil Kozák s tím, že podle kritiků se tak Clintonovi ve druhém volebním období nic důležitého prosadit nepodařilo.

„Hrozí, že se teď všichni zase budou bavit akorát o impeachmentu a na nějakou diskuzi nad reálnými problémy nezbyde vůbec čas,“ dodal Kozák.   

Celý rozhovor je k dispozici ve videu.