Před 30 lety se otevřela v Praze východním Němcům cesta ke svobodě

Mimořádné pořady ČT24 - Cesta za svobodou (zdroj: ČT24)

Přesně před 30 lety, 30. září 1989, promluvil tehdejší západoněmecký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher k východoněmeckým uprchlíkům shromážděným na velvyslanectví SRN v Praze. „Přišel jsem, abych Vám sdělil, že dnes bylo umožněno Vaše vycestování do Spolkové republiky Německo“, oznámil zhruba čtyřtisícovému davu uprchlíků z balkonu ambasády. Výročí události, která je považována za jeden ze zásadních kroků vedoucích ke kolapsu východoněmeckého režimu, se věnoval speciál ČT24 Cesta za svobodou.

V průběhu celého roku 1989 rostla nespokojenost lidí s režimem ve všech bývalých socialistických zemích. V někdejším východním Německu se to projevovalo mimo jiné rozsáhlým útěkem na ambasády západního Německa. Jednou z nich byla i ta pražská.

Na sklonku léta začaly ulice Malé Strany, kde se velvyslanectví nachází, zaplňovat odstavené wartburgy a trabanty. Jejich majitelé se pak na pozemky ambasády dostávali většinou přes plot. Uvnitř se běženci zaregistrovali, ženám a dětem byly přiděleny patrové postele v přeplněných pokojích, muži nocovali na chodbách či venku.

„Nejdřív jsem musel překonat plot sousední americké ambasády, kterou hlídali američtí vojáci. Měli jsme strach, že nás chytí. Proklouzl jsem, když se střídaly stráže. Pak jsem přeskočil plot na německé území,“ vzpomíná na třicet let staré události Michael Roming.

„Taky to tady moc příjemně nevonělo. Bylo tu málo toalet a trvalo hodinu, než se člověk dostal na řadu,“ dodal další z tehdejších uprchlíků Günter Malchow.

Hans-Dietrich Genscher promluvil k uprchlíkům z balkonu ambasády
Zdroj: ČT24

Genscher dal uprchlíkům osobní záruku

Hrozící humanitární krizi odvrátila dohoda obou německých států. Zprávu, že mohou vycestovat, přijel východním Němcům do Prahy oznámit šéf západoněmecké diplomacie Hans-Dietrich Genscher.

Fakt, že se mu podařilo s východoněmeckými úřady vyjednat odjezd uprchlíků z Prahy na Západ, podle mnohých způsobil kolaps východoněmeckého režimu a pád berlínské zdi. Přímí účastníci událostí hodnotí odchod za svobodou jako zásadní životní zlom, který mnohým ještě dnes vhání slzy do očí. 

Radost ovšem vystřídaly další obavy. Vlaky s uprchlíky totiž musely projet přes NDR a lidé se báli, že tam také skončí. Genscher, který sám ze země utekl v pětadvaceti letech, se osobně zaručil, že se jim nic nestane.

„NDR by si netroufla Genschera nějakým způsobem podvést. Měli s ním dobrý vztah a samozřejmě to nechtěli nějak ohrozit. Takže by si nedovolili nedodržet slovo,“ dodal bývalý německý ministr vnitra Rudolf Seiters.

Trabant zanechaný v ulicích Prahy východoněmeckými uprchlíky v roce 1989
Zdroj: ČTK

Už večer 30. září odvezly autobusy první vlnu uprchlíků z Malé Strany na libeňské nádraží, odkud zamířili do západoněmeckého Hofu. Až do pádu berlínské zdi vycestovalo přes Prahu na 15 tisíc obyvatel NDR.

Události, komentáře: Událost na ambasádě vedla k pádu režimu v NDR (zdroj: ČT24)