Svět by se měl spojit v boji proti terorismu, vyzval Babiš u památníku 11. září

Terorismus je hlavní nepřítel, proti kterému by měly společně bojovat všechny státy světa, prohlásil český premiér Andrej Babiš (ANO) na závěr pětidenní návštěvy Spojených států v newyorském památníku teroristických útoků z 11. září 2001. Ministerský předseda při této příležitosti uctil památku dvou obětí českého původu.

„Je to velice dojemné místo,“ řekl premiér, když v doprovodu manželky Moniky položil bílou růži u jmen Lukáše Rambouska a československé emigrantky Aleny Sešínové. Oba byli mezi více než 2750 oběťmi útoku na někdejší dvojici mrakodrapů Světového obchodního centra (WTC). Věže se po nárazu zřítily, na jejich místě je teď památník se jmenným seznamem obětí.

„Je třeba si připomínat to, co se tady stalo, ta hrůza,“ uvedl Babiš. Útok na USA z 11. září 2001 označil premiér za důvod, proč by státy OSN měly v jednotném tažení proti mezinárodnímu terorismu spolupracovat.

Teroristé tehdy vedle zničení mrakodrapů WTC narazili uneseným letadlem do budovy ministerstva obrany ve Washingtonu a v plánu měli i další úder na cíl v hlavním městě, zřejmě Bílý dům či Kongres. Tento letoun se ale zřítil, když se cestující únoscům postavili.