Demonstranti debatovali se správkyní Hongkongu. Vyčítali jí aroganci

Zpravodajka ČT Šámalová: Pokus o dialog je prázdné politické gesto (zdroj: ČT24)

Šéfka hongkongské vlády Carrie Lamová ve čtvrtek zahájila sérii debat s částí svých kritiků. Zájem položit jí dotaz projevilo na 20 tisíc lidí, zúčastnit se však mohlo jen 150 náhodně vybraných z nich. Během více než dvouhodinového setkání Lamová čelila vlně kritiky a obvinění, že je její vláda hluchá vůči protestujícím, kteří v tomto poloautonomním území pod čínskou kontrolou žádají demokratické reformy.

Na úvod jednání Lamová vyjádřila naději, že dvouhodinový dialog pomůže přinést změny, jejichž cílem bude lepší Hongkong. Setkání, které bylo vysíláno živě v televizi, má být prvním ze série rozhovorů vedoucích k usmíření, dodala.

K jednání na stadionu bylo náhodně vybráno 150 zástupců z více než 20 tisíc zájemců. Jen 30 z nich ale dostalo příležitost promluvit a jejich řeč byla omezena na tři minuty.

Jeden mluvčí za druhým se pak vyslovoval proti aroganci, kterou vláda podle nich projevila při protestech až třetiny obyvatel území trvajících od června. Kritizovali policejní použití síly při zákrocích proti demonstrantům a zpochybnili upřímnost správkyně.

Slib znovuzískání ztracené důvěry

Lamová v doprovodu několika členů kabinetu v tichosti naslouchala. Poté uznala hlubokou nedůvěru lidí vůči vládě a policii a slíbila, že se bude snažit znovu získat ztracenou důvěru veřejnosti. Zopakovala svůj postoj, že musí přestat násilí, které protesty většinou provázelo, a že je potřeba dodržovat vládu práva. Dodala, že všechny stížnosti na policejní brutalitu budou prověřeny.

„Protestující tomu říkají falešný dialog. Je to vlastně obyčejná PR akce, protože hongkongská vláda se obrátila na PR agentury s dotazem, co má dělat, aby si zlepšila image. Ale v žádném případě není cílem ani záměrem Lamové přistoupit na pět požadavků, které vznášejí protestující. Je to jen politické gesto, ale prázdné,“ upozornila zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

Před stadionem se sešla řada demonstrantů, kteří vytvořili lidské řetězy a skandovali hesla se svými požadavky. Rozmístila se tam i pořádková policie se štíty, pepřovými spreji a nádržemi slzného plynu. Po skončení jednání demonstranti krátce zablokovali hlavní silnici vedoucí od stadionu.

Historie demonstrací

Prvotním spouštěčem protestů byl návrh zákona o vydávání lidí stíhaných v Hongkongu k soudům v komunistické diktatuře na pevninské Číně. Vláda Lamové po mnohatýdenním otálení slíbila, že návrh kompletně stáhne, zatím to ale neudělala.

Protestující však nashromáždili další požadavky. Především chtějí vyšetření některých brutálních policejních zákroků a demokratické reformy včetně přímých voleb vedení města.