Riskují zdraví i životy. Navzdory tomu cestují „vlakem smrti“ do USA desetitisíce migrantů

Horizont ČT24: „Vlak smrti“ z Mexika do USA (zdroj: ČT24)

Zejména chudší migranti ze střední Ameriky volí pro cestu do Spojených států variantu, kterou jen málo z nich ve zdraví dokončí. Mnozí během ní přijdou o život. Jde o takzvaný „vlak smrti“ či „bestii“– nákladní soupravu, která putuje z Mexika do USA. Právě na střechách jeho vagónů se snaží přejet hranici desetitisíce lidí.

Tuto cestu zvolil i dvaadvacetiletý Ronio Osorio, který byl dříve farmářem na honduraských kávových plantážích. Během dvanáctihodinové cesty na střeše vlaku přišel o nohu. „Byl jsem úplně nahoře. Dole nikde nebylo místo, musel jsem tam jít. Usnul jsem a spadl.“

Vlak převáží cukr a obilí a posloužil už mnoha lidem na útěku před únosci, vyděrači a v poslední době i migračními agenty, kteří kontrolují dálnice a linkové autobusy. Cesta na soupravách je ale extrémně nebezpečná: není se čeho chytit, vlak jede rychle, tunely i divokými silnicemi, a netradičních cestujících je moc.

„Díky Bohu, že jsem přišel jenom o nohu. Byli tam další, kteří přišli o své životy,“ vzpomíná Luis Estuardo, zraněný migrant z Guatemaly.

Červený kříž ošetří měsíčně nejméně pět lidí bez končetiny

I proto v Červeném kříži vznikla zvláštní skupina, která se věnuje pouze středoamerickým uprchlíkům z „vlaku smrti“. V poslední době je práce čím dál víc a měsíčně u nich končí minimálně pět lidí bez nohy nebo ruky.

Lidé, kteří volí právě tuto cestu, jsou podle pracovníků organizace ti nejchudší z nejchudších. „Oni vidí, že je to nebezpečné, ale každý si myslí, že jemu se to nestane. Nehody se ale stávají, zachytí se lano, usnou nebo je někdo strčí. Stává se to,“ přiblížil Alberto Cabezas z Červeného kříže.

Navzdory hororovým zážitkům se ale někteří svého snu opustit Mexiko nevzdávají. Chtějí vydělat peníze, postavit si domy a žít normálně. „Teď uvidím, jak to celé zvládnu, jestli to bude dál bolet. Ale můj cíl zůstává – chci se dostat do Spojených států,“ potvrzuje Oliver Martinez, zraněný migrant z Hondurasu.

Kromě nebezpečné cesty, která trvá dny i týdny, existují i další rizika. Migranti se často stávají terčem zkorumpovaných úředníků, policistů i kriminálních gangů, které je okrádají, znásilňují a unášejí. Odhaduje se, že takto zmizely desetitisíce lidí. Přesný počet ale známý není a možná ani nebude.