Gantz a Netanjahu začnou jednat o vládní koalici. Dohodli se na tom na schůzce s Rivlinem

Vůdci dvou nejsilnějších formací v izraelském parlamentu se shodli, že spolu začnou jednat o vytvoření koaliční vlády. Benny Gantz z uskupení Modrobílí a dosluhující premiér Benjamin Netanjahu ze strany Likud to oznámili po schůzce s prezidentem Reuvenem Rivlinem. Modrobílí získali ve volbách 33 a Likud 31 mandátů. Dohromady by tak měli ve 120členném parlamentu většinu 64 poslanců.

Gantz a Netanjahu spolu v prezidentské rezidenci jednali přes dvě hodiny, nejprve společně s izraelským prezidentem, poté sami a Rivlin se k nim opět připojil až ke konci, popsal izraelský deník The Times of Israel. Ve společném prohlášení zástupci Likudu a uskupení Modrobílí uvedli, že rozhovory o koaliční vládě budou zahájeny v úterý. Rivlinův úřad označil setkání za „významný krok kupředu“.

Podle izraelských médií prezident navrhuje, aby se vůdci dvou nejsilnějších stran ve funkci premiéra střídali. Netanjahu již před setkáním uvedl, že je pro vládu národní jednoty, Gantz nicméně zůstával zdrženlivý a dával najevo, že chce vládu, v níž Netanjahu nebude.

Rivlin během pondělí dokončil konzultace se zástupci politických stran, které se minulý týden ve volbách dostaly do parlamentu. Již v neděli se izraelský prezident vyslovil právě pro vládu národní jednoty Likudu a Modrobílých. Ve 120členném parlamentu by měla 64 mandátů.

Rivlin svůj názor opřel o tvrzení, že většina Izraelců si nepřeje třetí volby, které by se musely konat v případě, že by koaliční jednání znovu selhala, jako tomu bylo po volbách dubnových.

David Borek o povolebních jednáních v Izraeli (zdroj: ČT24)

Netanjahu ani Gantz sami většinu dohromady nedají

Prezident má kandidáta na post předsedy vlády vybrat do středy a pověřit jej sestavením stabilního kabinetu. Ještě před jednáním Netanjahua s Gantzem podpořila většina arabských poslanců jako premiéra Gantze. Naposledy přitom Arabové podpořili v roce 1992 Jicchaka Rabina.

„Pro nás je nejdůležitější, aby Benjamin Netanjahu už nebyl u moci,“ uvedli zástupci Sjednocené arabské kandidátky a dodali: „Pro sestavení vlády doporučujeme Bennyho Gantze.“ Jejich uskupení skončilo ve volbách třetí se ziskem 13 mandátů.

„Ráno tři poslanci Sjednocené arabské kandidátky oznámili, že se distancují od pozice aliance a nedoporučí na post premiéra žádného kandidáta,“ upozornil však zpravodaj České televize David Borek. Jsou to členové arabské nacionalistické strany Balat. „Ta má až nepřátelský postoj vůči státu Izrael,“ dodal.

Gantz by tak měl podporu tří ze čtyř arabských parlamentních stran, dvou levicových uskupení a vlastní koalice Modrobílí. Celkem to dělá 54 hlasů, což na většinu mezi 120 poslanci nestačí. 

Podporu Gantze od arabských stran ihned odsoudil Netanjahu. Varoval před vytvořením „menšinové vlády spoléhající se na hlasy těch, kteří odmítají Izrael jako židovský a demokratický stát a opěvují teroristy vraždící naše vojáky a občany“. Sám Netanjahu má jistou podporu celkem 55 zákonodárců – vlastního Likudu a tří náboženských stran.

Stejně jako Gantz by tak Netanjahu zřejmě nedal dohromady většinu bez osmi poslanců sekulární a nacionalistické strany Izrael je náš domov v čele s Avigdorem Liebermanem. Ta ale zatím neřekla, koho z šéfů dvou hlavních stran by případně podpořila. Navíc hned po konci voleb uvedla, že také preferuje velkou koalici za účasti obou největších stran.

Kontroverzní Netanjahu

Zástupci Modrobílých sice nejsou proti širokému koaličnímu kabinetu, nicméně nadále odmítají, aby v něm byl Netanjahu. Ten totiž čelí třem korupčním kauzám, v nichž se v nejbližších týdnech očekává výslech generálního prokurátora a rozhodnutí o zahájení trestního stíhání.

„Modrobílí jsou neseni hlavně pocitem, že Netanjahu je špatný a že všichni v centru a na levém středu se musí spojit proti němu. Pro ně je obrovským riskem kývnout na koalici,“ poznamenal k tomu Borek.

Naopak dominantní pravicová strana by jen těžko souhlasila se zavržením svého předsedy. „Chudá města volí už dvacet let Likud drtivým způsobem a jeho voliči tam křičí, že Netanjahu je král Izraele,“ přiblížil Borek. Premiér posledních deseti let má podle něj pro část společnosti obrovské charisma, které nedokážou přebít ani korupční skandály.