Netanjahu vyzval Gantze k velké koalici. Ten ji odmítá

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval svého soupeře Bennyho Gantze, aby s ním šel do široké koaliční vlády. Reagoval tak na pat po úterních předčasných parlamentních volbách. V nich se zřejmě nepodařilo získat většinu poslanců ani jedné z potenciálních koalic. Z Gantzovy koalice Modrobílí už zaznělo jasné ne.

„V průběhu volební kampaně jsem volal po vytvoření pravicové vlády. Lituji, ale volební výsledky ukazují, že to není možné,“ citovala Netanjahua agentura Reuters. „Benny, musíme vytvořit širokou vládu jednoty, nejlépe dnes. Národ od nás od obou očekává, že se zachováme zodpovědně a budeme spolupracovat,“ dodal premiér.

Vysoce postavený představitel Modrobílých Moše Jaalon uvedl, že centristické uskupení do koalice vedené Netanjahuem, kterému hrozí obžaloba z korupce, nepůjde. Gantz řekl, že chce širokou liberální koalici, kterou by vedl.

Výzvu k vytvoření široké vládní koalice ocenil prezident Reuven Rivlin v projevu, kterému naslouchali Netanjahu i Gantz. „Gratuluji vám, pane premiére, že jste se přidal k této výzvě. Je důležitá,“ řekl Rivlin, jehož úkolem bude vybrat kandidáta, který podle něj bude mít největší šanci sestavit stabilní vládní koalici.

Ředitel Aspen Institute Central Europe a bývalý velvyslanec v Izraeli Jiří Schneider komentuje izraelské volby (zdroj: ČT24)

Devítistranný parlament

Podle údajů po sečtení téměř 97 procent hlasů vyhrála volby Gantzova středová koalice Modrobílí s 33 poslanci před Netanjahuovým Likudem s 31 křesly. Společně by tak měli ve stodvacetičlenném parlamentu většinu.

Ve sněmovně zřejmě zasedne ještě Sjednocená kandidátka arabských stran s 13 mandáty, tři náboženské strany s devíti, osmi a sedmi poslanci, sekulárně nacionalistická strana Izrael je náš domov Avigdora Liebermana s osmi a dvě levicová uskupení s šesti a pěti křesly.

Předpokládané koalice Likudu s náboženskými stranami ani Modrobílých s levicí a Araby tak pravděpodobně nebudou mít většinu 61 hlasů. Spolupráce každé z nich s Liebermanem by podle politologů byla komplikovaná.

Výsledky voleb zatím nejsou kompletní, protože teprve v noci na čtvrtek se začaly sčítat hlasy izraelských vojáků, diplomatů a pacientů v nemocnicích.