Johnson se stylizuje do Churchilla, chce vejít do historie, říká Chmelař. Zatím to tak nevypadá, dodává

Chmelař: Johnson se stylizuje do Churchilla, zatím to ale nevypadá (zdroj: ČT24)

Evropský parlament nehodlá schválit dohodu o odchodu Velké Británie bez otevřených hranic v Irsku. Dodává, že premiér Boris Johnson nepřichází s alternativou, a tvrdý brexit je proto stále reálný. Náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař (ČSSD) je toho názoru, že pravděpodobnost dohody či odkladu britského odcházení je nyní vyšší, neboť britský parlament prosadil zákon znemožňující brexit bez dohody. „Lehký optimismus“ cítí i v Bruselu.

Chmelař upozornil, že pokud by Johnson zákon proti brexitu bez dohody porušil, šlo by o vnitřní záležitost Velké Británie. Náměstek neví, jaké by byly konkrétní dopady na britskou ústavu, avšak myslí si, že by následky byly „zásadní“, pročež k takovému kroku podle jeho soudu nedojde.

„Ze strany premiéra Johnsona šlo o signalizaci, o snahu ukázat, že je zkrátka ochoten zajít až tak daleko, že vystoupí bez dohody,“ interpretuje Chmelař postoje britského premiéra.

Náměstek informoval, že v Bruselu panuje skepse stran dalšího odkládání brexitu, za předpokladu, že Británie nepřijde se zásadním krokem, jakým by byly například předčasné volby. „Na druhou stranu bych řekl, že panuje lehký optimismus,“ popsal atmosféru v evropských kruzích.

Chmelař upozornil, že evropská strana přišla s několika variantami, jak se s brexitem popasovat, přičemž některé jsou stále na stole. „Británie ale nepřichází s ničím novým,“ zdůraznil náměstek ministra zahraničí a podtrhl, že s návrhem musí souhlasit také Irsko.

Chmelař: Tvrdý brexit nikdo v EU nechce

Chmelař přiznal, že v Evropské unii jsou státy, které jsou na Velkou Británii naštvané za to, jak vyjednávání vede. „Není tam ale ani jeden stát, který by si přál tvrdý brexit, protože to na ně rovněž dopadne,“ podotknul.

Podle náměstka se britský premiér stylizuje do Winstona Churchilla. „Jenže není válka, na Británii nikdo neútočí a to, v jaké se nachází situaci, si způsobila sama,“ řekl s tím, že Johnson se podle něj snaží „vejít do historie“. „Zatím to tak úplně nevypadá,“ dodal.

„Je to vidět nejen v Evropské unii, ale také na vystoupeních, která měl například ve Skotsku či jinde, kde jej lidé na ulici oslovovali a křičeli na něj, aby šel vyjednávat do Bruselu a nefotil se s dobytkem, jak to konkrétně dělal,“ podotkl náměstek.

Příprava na „nedohodu“

Aleš Chmelař uvedl, že jak Evropská unie jako celek, tak jednotlivé členské státy včetně České republiky se připravují i na brexit bez dohody. „Snažíme se dělat opatření. V minulosti bylo uvolněno 700 milionů eur právě na pomoc regionům, jež budou nejvíce zasaženy,“ sdělil.

„Je opravdu třeba připravit alternativní legislativní rámec, abychom například věděli, jak se máme chovat k občanům, kteří budou překračovat hranice, ke zboží, které je bude překračovat, včetně toho citlivého,“ prozradil podrobnosti.