Kábulem otřásl útok u americké ambasády. Někdo tam odpálil raketu

Poblíž amerického velvyslanectví v afghánském hlavním městě Kábulu krátce po půlnoci místního času, tedy už v den výročí teroristických útoků z 11. září 2001, se ozvala exploze. Jedná se pravděpodobně o první útok v Kábulu poté, co americký prezident Donald Trump v sobotu nečekaně ukončil mírové rozhovory s afghánským islamistickým hnutím Taliban.

Nad místem výbuchu se vznesl oblak dýmu a městem se nesly zvuky sirén. Nejmenovaný pracovník americké ambasády po telefonu AP potvrdil, že došlo k explozi.

Zaměstnanci prý slyšeli z reproduktorů, že „výbuch v areálu velvyslanectví způsobila raketa“. O hodinu později byl poplach odvolán, exploze prý nikoho nezranila.

Podle agentury AFP zasáhla raketa budovu ministerstva obrany, které leží poblíž amerického velvyslanectví. „Raketa zasáhla zeď areálu ministerstva obrany, oběti nezpůsobila,“ řekl mluvčí ministerstva vnitra Nasrat Rahímí.

Radikální hnutí Taliban krátce po Trumpově sobotním ukončení mírových rozhovorů pohrozilo tvrdou odvetou. Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid v prohlášení uvedl, že důsledkem Trumpova rozhodnutí budou jen další mrtví Američané a další ztráty na majetku Spojených států.

Při sebevražedném útoku Talibanu z minulého týdne, který Trump prezentoval jako důvod pro ukončení mírových rozhovorů, zahynul americký a rumunský voják a deset civilistů. Několik dnů předtím sebevražedný atentátník ze stejného hnutí zabil nejméně 16 lidí a 119 jich zranil.

Podle AP je 11. září v Afghánistánu vždy citlivým dnem, kdy se pravidelně odehrávají útoky. Invaze Američany vedené koalice do Afghánistánu nedlouho po teroristických útocích z roku 2001 svrhla vládu Talibanu, který poskytoval úkryt zosnovateli útoků Usámovi bin Ládinovi.