Estonská novinářka odhalila utajovanou americkou základnu. Z nenápadné zmínky na internetu

Horizont ČT24: Utajovaná americká jednotka v Estonsku (zdroj: ČT24)

Spojené státy mají v Estonsku jednotku speciálních sil, což místní vláda dosud popírala. V pobaltské zemi přitom vedle vojáků NATO působí už od ruské agrese proti ukrajinskému Krymu z roku 2014, kdy o přílet jednotky vláda požádala. Přísně utajenou skutečnost odhalila místní reportérka Anna Pihlová. Od nenápadné zmínky na internetu ji intenzivní půlroční pátrání přivedlo až na skrytou vojenskou základnu.

Novinářka Anna Pihlová našla na webu americké armády údaj, který doteď zůstává pro některé Estonce neuvěřitelný: Pentagon v pobaltské zemi letos vyčlenil v přepočtu bezmála 375 milionů korun na tajné operace. 

Krátká zmínka bez dalších detailů přiměla novinářku k pátrání, na jehož konci se potvrdilo, o čem se doteď jen spekulovalo. Američtí vojáci v zemi působí trvale, v tajném režimu a už několik let. Vláda i tamní armáda přitom jejich přítomnost zatím vždy popíraly.

O misi požádala estonská vláda v roce 2014

Nyní, po ztrátě krytí, se Američané rozhodli alespoň částečně utajovanou základnu poodhalit. Nechali na ní natáčet i Pihlovou, která ale kvůli přísným bezpečnostním opatřením nesměla prozradit, kde přesně se zařízení nachází.

Není jasné, kolik amerických vojáků v pobaltské zemi působí. Jejich mise začala na požádání vlády v roce, kdy Rusko nelegálně anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. „Působíme tady nepřetržitě od roku 2014. Aktivity, které zde máme, někdy vyžadují navýšení našich kapacit,“ potvrdil Kevin Stringer z velení amerických speciálních sil v Evropě (SOCEUR).

Pentagon posílá peníze na stavbu kasáren

Peníze, které Pentagon jen na letošek poskytl, mají jít na stavbu kasáren a výcvikových prostor. Zatím jednotky sídlí na základně estonské armády. V případě konfliktu nepřijímají rozkazy z Tallinu, ale z německého Stuttgartu, kde sídlí velení amerických sil v Evropě.

„Většinou jsou to titíž vojáci, příliš nerotují. A to je dobře, protože v případě problémů by to byli právě oni, kteří by přišli na pomoc,“ míní velitel speciálních sil estonské armády Riho Ühtegi.

Na rozvíjení vojenské spolupráce s USA tlačí pobaltské státy od svého vstupu do NATO před patnácti lety. Estonsko dokonce zákonem ustavilo Spojené státy za strategického vojenského spojence.