Místo samopalu dláto. Němečtí vojáci se pustili do boje s kůrovcem

Události: Němečtí vojáci bojují s kůrovcem (zdroj: ČT24)

Jen kousek za severozápadními hranicemi Česka zasahuje v saských lesích německá armáda. Na pomoc s bojem proti kůrovci je povolala Správa hospodářských lesů. Podle odborníků zažívá Německo největší kůrovcovou kalamitu ve svých dějinách.

Vojáci mají místo zbraní v rukou dláta, kterými bojují proti kůrovcové kalamitě. Hrají o čas, napadené dřevo totiž musí zpracovat dříve, než se dřevokazný hmyz rozšíří do zatím ještě zdravých stromů.

„Začali jsme tento týden v úterý se třiceti vojáky. A nyní je v nasazení 62 vojáků. V boji proti kůrovci plánujeme zůstat ještě dva týdny převážně na česko-německé hranici v Krušnohoří,“ popisuje tisková mluvčí armády Cornelia Riedelová.

Stromy musí vojáci zbavit kůry, bez lýka pod ní totiž brouci i larvy uhynou. V saských lesích je napadeno více než pět milionů kubických metrů dřeva. V období od října 2017 je poškodily většinou bouřky, hmyz nebo stromy popraskaly pod tíhou sněhu. „V Sasku zažíváme v současné době pravděpodobně největší přemnožení kůrovce,“ doplňuje Renke Coordes, tiskový mluvčí správy saských lesů.

S kůrovcem bojují i správci lesů na české straně hranic. Státní podnik Lesy ČR zvýšil meziroční těžbu lýkožroutem napadeného dřeva o 112 procent. Kolik přesně je ale v českých lesích napadených stromů, lesníci neevidují. Vytěžené dřevo obratem prodávají. „Situace v Česku a Německu je velice podobná. Je třeba především účinně a včas asanovat to dříví,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Armáda by mohla zasáhnout i v Česku, nejprve by ale vláda musela vyhlásit stav nouze. Tomu předchází vyhlášení stavu nebezpečí na úrovni krajů. Podle ministerstva zemědělství to ale zatím není nutné.