Pokud poslanci zablokují brexit bez dohody, tím spíš na něj dojde, varuje Johnson

Zprávy v 16: Soudy kvůli přerušení schůze britského parlamentu (zdroj: ČT24)

Britský premiér Boris Johnson se obává, že pokud se parlamentu podaří protlačit zákon, který by zablokoval možnost odchodu z EU bez dohody, šance na vyjednání nové smlouvy budou mizivé. Johnson chce jednání s Bruselem urychlit, vyjednavači se mají scházet dvakrát týdně, aby vše podstatné stihli do summitu v polovině října. Londýn tak reaguje na kritiku kolem chystaného přerušení parlamentní schůze.

Labouristé chtějí příští týden předložit v parlamentu novou legislativu, která by zabránila odstavení parlamentu, což opozice i někteří konzervativci mají za neústavní a nedemokratický krok.

Johnson ale v rozhovoru pro Sky News varoval, že čím víc budou zákonodárci usilovat o zablokování brexitu bez dohody, tím spíše se nakonec uskuteční právě tento scénář. Premiér v této souvislosti uvedl, že podle jeho názoru přípravy na brexit bez dohody zlepšují vyjednávací pozici Londýna v Bruselu.

„Obávám se, že čím více si naši přátelé a partneři (v EU) ve skrytu duše myslí, že se dá brexit zastavit, že parlament může Spojené království udržet (v EU), tím méně budou ochotni nám dát dohodu, kterou potřebujeme,“ míní Johnson.

„Sněmovna si může okamžitě příští týden vyžádat mimořádné zasedání a změnit rozvrh práce parlamentu na projednávání prorogace a schválit zákon o tom, že nemůže být tvrdý brexit a že bude nutné požádat Unii o další odklad. Pokud by se jim to nepodařilo, mohou se mezi 14. a 31. říjnem uchýlit k tomu, že vysloví nedůvěru vládě. Pokud by nabídli alternativu, dostal by se k moci dočasný premiér a později by byly vypsány nové volby,“ podotkl publicista Jan Jůn.

Soud v Edinburghu rozhodne příští úterý

Soud v Edinburghu mezitím zamítl žádost sedmi desítek britských zákonodárců, aby vydal předběžné opatření, kterým by zamezil Johnsonově vládě přerušit zasedání. Soudce si chce nicméně vyslechnout argumenty obou stran před tím, než definitivně v případu rozhodne příští úterý. Podobnou žádost budou příští týden projednávat i soudy v Belfastu či Londýně.

Britská vláda trvá na tom, že rozhodnutí přerušit schůzi je na královně, která jedná na základě žádosti kabinetu – nikoli na soudech či poslancích. 

Vlivný konzervativec Oliver Letwin tvrdí, že poslanci stále mají dost času zabránit brexitu bez dohody. Samotný Johnson prohlašuje, že se poslance obejít nesnaží. Premiér chce podle svých slov v první řadě naplnit vůli voličů z referenda z roku 2016 a slibuje, že vyvede Velkou Británii z EU k 31. říjnu, ať už s dohodou, nebo bez ní. Stávající brexitovou dohodu britský parlament třikrát odmítl.

Johnson nyní žádá po EU zrušení takzvané irské pojistky, která leží v jádru sporu. V září se uskuteční jednání v Bruselu, které za Spojené království povede Johnsonův poradce pro evropské záležitosti David Frost.

„Ačkoliv jsem byl při jednáních s lídry EU v uplynulých týdnech povzbuzen jejich ochotou hovořit o alternativách k nedemokratické irské pojistce, nyní nastal čas, aby obě strany zrychlily tempo,“ uvedl Johnson. „Je nutné navýšit počet schůzek a diskusí, abychom měli šanci na vyjednání dohody, než odejdeme 31. října,“ zdůraznil premiér.

Současná podoba irské pojistky by po Severním Irsku a případně po celém Spojeném království požadovala dodržování mnoha unijních pravidel, pokud by selhala jednání o obchodu. Cílem opatření je vyvarovat se celních kontrol na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

EU chce po Londýnu konkrétní návrhy

Británie uvedla, že by bylo možné zavést technologické alternativy k hraničním kontrolám, ve chvíli, kdy by irská pojistka měla začít platit. Podrobnosti tohoto plánu ale zveřejněny nebyly, což mezi unijními činiteli vyvolává pochybnosti.

Irský ministr zahraničí Simon Coveney Británii obvinil z „naprosto nerozumného“ chování. Londýn podle něj nepřišel s žádnými důvěryhodnými alternativami k irské pojistce. Dosavadní návrhy byly podle Coveneyho velmi „vágní“, a když se Dublin pokoušel získat detaily, nedostal přesvědčivé odpovědi. „Ve skutečnosti jsme někdy nedostali žádnou odpověď,“ dodal šéf irské diplomacie.

Britský ministr dopravy Grant Shapps v reakci uvedl, že Coveneyho slova jsou nepravdivá a že Británie představila řadu alternativ. Jaké přesně to byly, ale nesdělil.