V Kašmíru zuří informační válka. Situace se uklidnila, hlásí Indie, jen propaganda, tvrdí novináři

Indické úřady a nezávislí novináři se vzájemně obviňují z šíření lží ohledně situace v Kašmíru (zdroj: ČT24)

Indická vláda tvrdí, že v Kašmíru postupně uvolňuje omezení, která měla zabránit větším nepokojům po ohlášeném odebrání autonomie. Nezávislí novináři však uvedli, že Dillí se naopak snaží ovládnout místní média a šíří propagandu. V regionu stále nefungují mobilní sítě. Neziskové organizace upozorňují, že jejich blokování se za vlády indického premiéra Naréndry Módího stalo běžnou praxí.

Už čtvrtý týden je většina obyvatel státu Džammú a Kašmír bez plného přístupu k internetu. Normálně nefunguje telefonní spojení ani kabelová televize. I přes zákaz shromažďování protesty místních neustávají, uvádějí nezávislá média. „Viděli jsme propagandistická videa, na kterých se ochotně podílí národní bezpečnostní poradce,“ upozornil novinář Hartosh Singh Bal.

Podle indických úřadů novináři šíří lživé informace. Vláda mluví o uvolňování restrikcí a bezpečnostních opatření v oblasti. „Guvernér a policie ve státu Džammú a Kašmír žádají obyvatele, aby nevěřili vymyšleným a zavádějícím zprávám. V Kašmíru se už více než šest dní nestřílelo,“ tweetovala místní policie.

Na začátku měsíce Dillí s platností od konce října ukončilo autonomní status území s muslimskou většinou obyvatel. Indická vláda pak nasadila v regionu desítky tisíc vojáků, aby si v neklidné oblasti udržela kontrolu.

Média v ohrožení

Vedle plošného zákazu vycházení, rozsáhlých bezpečnostních kontrol a zatýkání se omezení měla dotknout i místních médií. „Kašmírští novináři čelí mimořádným hrozbám a problémům. Jejich schopnost přinášet zprávy a podávat je v národních médiích je systematicky potírána,“ tvrdí Hartosh Singh Bal.

Zásahy do činnosti hlásí i zahraniční novináři. Před vyhlášením suverenity nad hornatou oblastí je podle agentury AP indické ministerstvo zahraničí poslalo mimo neklidnou zónu pod záminkou ukázat region z jiné perspektivy.

Od té doby do Kašmíru nemají přístup. „Kašmířané jsou neviditelní jak sobě samým, tak pro zbytek země. Dostáváme jenom málo zpráv od novinářů. Nemáme informace od lidí na místě, protože nemají žádnou možnost navázat komunikaci,“ prohlásila zakladatelka Software Freedom Legal Centre Mishi Choudharyová.

Stovky případů blokování přístupu k informacím

Nejvyšší soud v Dillí v týdnu vyzval vládu, aby se vyjádřila k žalobě proti zablokování komunikačních sítí v oblasti, nad kterou už několik dní vlaje indická vlajka. V této praxi má Indie podle údajů neziskových organizací dokonce světové prvenství – za posledních pět let měla k odpojení komunikačních prostředků přistoupit až tři sta čtyřicet krát.

obrázek
Zdroj: ČT24