Dva týdny bez kuchyně či toalety. Aktivistka Thunbergová vyplula do USA

Horizont ČT24: Plavba Grety Thunbergové (zdroj: ČT24)

Ekologická aktivistka Greta Thunbergová míří na klimatický summit v newyorském sídle OSN. Do Spojených států nemíří letadlem, nýbrž na palubě jachty, která získává energii ze solárních panelů. Thunbergová chce plavbou snížit svou uhlíkovou stopu. Ozývají se ale i kritické hlasy, které poukazují na to, že výroba rychlé jachty ekologická vůbec nebyla.

Šestnáctiletá aktivistka do New Yorku vyrazila z anglického Plymouthu, plavba přes Atlantický oceán jí potrvá dva týdny. Na cestě Thunbergovou doprovází otec a dva dokumentaristé. Zaoceánská plavba na jachtě nebude jednoduchá, posádka se o úskalích radila s lékaři i mentálními kouči.

„Možná budu mít mořskou nemoc a nebude to pohodlné, ale s tím dokážu žít. Pokud to bude opravdu těžké, tak se vždy můžu utěšit tím, že to jsou pouhé dva týdny,“ řekla Thunbergová před vyplutím stanici BBC s tím, že zvolila co nejekologičtější způsob přepravy. „Pokud přestaneme létat, nejenže snížíme vlastní uhlíkovou stopu, ale zároveň pošleme signál ostatním, že klimatická krize je skutečná,“ doplnila.

Jachta Malizia, na níž se mladá Švédka plaví, má karbonový trup a je vybavena solárními panely a podvodními turbínami, které produkují elektřinu potřebnou pro komunikaci a navigaci plavidla. Aby byla loď co nejlehčí, poskytuje pouze minimální vybavení, posádka tak nemůže počítat s toaletou, umyvadlem, topením ani postelemi. Ve stísněných kójích na spaní je navíc při vyšší rychlosti ohlušující hluk.

Že nepůjde o snadný a pohodlný výlet, potvrzuje i kapitán plavidla Boris Herrmann: „Žádné mytí, žádná sprcha, prostě se oblékneme a vydržíme tak dva týdny.“ Z přístavu v Plymouthu jachta vyplula ve středu odpoledne, posádka do poslední chvíle čekala, jestli start plavby nebude muset odsunout kvůli počasí, vítr ale byl příznivý.

Svět nemůže chtít řešení krize po šestnáctileté dívce, míní klimatolog

Ozývají se ale i hlasy, které ekologičnost plavby zpochybňují, výroba jachty za sebou podle nich zrovna nízkou uhlíkovou stopu nezanechává. „Musíme to srovnat s výrobou letadla – a potom to může být hodně srovnatelné. Hodně často se srovnávací analýzy dělají ne zrovna fér způsobem, že se řekne, že něco má velkou uhlíkovou stopu ve srovnání s něčím jiným, ale u ‚toho jiného‘ se nezapočítává samotná výroba, což je tento případ,“ uvedl pro Českou televizi klimatolog Radim Tolasz z Českého hydrometeorologického ústavu.

Dále zdůraznil, že pozornost při snižování emisí se musí soustředit zejména na Asii, Jižní Ameriku a brzy pravděpodobně i Afriku. „Stávkovat v Evropě je sice asi dobré, ale na druhou stranu je problém opravdu někde jinde,“ nechal se slyšet klimatolog.

Po Thunbergové podle něj nikdo nemůže chtít řešení klimatické krize. Její úsilí a celá studentská aktivita, která tlačí na politické představitele, aby naslouchali vědcům, jsou prý správné. „Docela se divím, že trvalo třicet let, než politici začali někoho poslouchat, pokud jde o změnu klimatu,“ řekl Tolasz. Dodal ale, že nesympatizuje s tím, aby studenti kvůli demonstracím nechodili do školy. 

Roční volno od studijních povinností si vzala i samotná Thunbergová. V New Yorku se bude za dva týdny účastnit klimatického summitu OSN a v prosinci ji čeká světová konference o ochraně ovzduší v jihoamerickém Chile.