Krize v Hongkongu trvá. Policie opět použila slzný plyn, demonstranti podle ní házejí zápalné lahve

Tisíce lidí se shromáždily na různých místech Hongkongu, aby pokračovaly v protivládních protestech. Policie však zakázala pochody ve městě a na některých místech nasadila slzný plyn. Informují o tom agentury AP a Reuters. Podle deníku The New York Times (NYT) viní policie některé demonstranty, že proti ní použili zápalné lahve.

Velký dav se sešel ve Victoria Parku v centru města, kde si demonstranti sedli pod slunečníky. Do akce se zapojili i starší lidé a rodiny s dětmi. Účastníci přinesli transparenty s nápisy jako „Vraťte nám Hongkong“ nebo „Stáhněte špatný zákon“. Tento protest úřady povolily, ostatní ale ne.

Někteří protestující se z parku později vydali na nepovolený pochod. Skupina lidí s plynovými maskami na obličeji se shromáždila u nedaleké policejní stanice, odkud je policisté použitím slzného plynu vytlačili. Uvedli také, že na ně demonstranti házeli zápalné lahve. 

Policie se střetla se skupinou převážně mladých lidí protestujících i ve čtvrti Sham Shui Po na poloostrově Kowloon. Policie uvedla, že musela použít slzný plyn, protože protestující házeli na policisty cihly a ignorovali výzvy k odchodu. Tvrdí také, že jednoho z jejich příslušníků popálila na nohou zápalná lahev, která přilétla ze strany demonstrantů.

NYT: Policie poprvé použila plyn ve stanici metra

Web listu The New York Times uvádí, že policisté nastříkali slzný plyn také do jedné ze stanic metra v blízkosti policejní služebny, u které se demonstranti shromáždili. Podle NYT je to patrně poprvé, co k takovému kroku policisté sáhli.

Více než tisíc demonstrantů v černém se opět sešlo také v příletové hale letiště, dodala agentura Reuters.

Kvůli sobotním protestům obvinili policisté šestnáct lidí

Policie oznámila, že v sobotu zatkla při protestech šestnáct osob a obvinila je z nezákonného shromažďování a držení útočné zbraně. Od zahájení protestů v červnu již úřady zadržely přes šest set osob.

Demonstrace trvají více než devět týdnů, obvykle začínají pokojně, často však končí střety s policií. Bývalá britská kolonie Hongkong, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, čelí největší politické krizi za desítky let.

Protesty se původně zaměřovaly proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, postupně přerostly v požadavek na větší demokratičnost politického systému a na odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Mezi požadavky se objevuje také omezení vstupu turistů z pevninské Číny do Hongkongu.