Střelec z Ohia byl zřejmě levicový extremista, uvedla CNN

Čtyřiadvacetiletý Connor Betts, který během necelé minuty postřílel v noci na neděli místního času před barem v Daytonu ve státě Ohio devět lidí včetně své sestry a jehož na místě zabila policie, byl zřejmě stoupenec krajní levice. Uvedla to americká stanice CNN s odkazem na jeho údajný twitterový účet.

Na twitterovém účtu @iamthespookster, který zřejmě patřil Bettsovi, byly retweetované protipolicejní a extrémně levicové posty. U účtu měl napsáno: „Mířím do pekla a už se z něj nevrátím“. Některé zprávy podporovaly hnutí Antifa, extrémně levicové hnutí, které bojuje proti fašismu a podle federálních bezpečnostních úřadů USA je na vzestupu a stále nebezpečnější. 

V den útoku se na účtu objevil vzkaz „mileniálové mají zprávu pro generaci Joea Bidena: pospěště si a zemřete.“ Retweetoval také posty podporující demokratické kandidáty na prezidenta Bernieho Sanderse a Elizabeth Warrenovou. 

Jen několik hodin před útokem „lajkoval“ někdo pod tímto účtem několik tweetů informujících o střelbě v texaském El Pasu. Twitter krátce po útoku účet zablokoval a vydal k tomu pouze prohlášení, že důsledně odstraňuje obsah, který útočí na policii a bezpečnostní složky.

Střelec měl seznam těch, které chtěl znásilnit a povraždit

Policie stále prošetřuje, co bylo jeho motivem. Betts byl dvakrát na střední škole podmínečně vyloučen. Jeho chování podle spolužáků vyvolalo paniku, když na zeď na školních záchodech napsal jména lidí, které by chtěl povraždit. Byl tehdy ve třetím ročníku střední školy v Bellbrooku. Škola musela být uzavřena a Betts byl podmínečně vyloučen, už podruhé. Poprvé tak byl podle spolužáků potrestán, když do školy přišel se seznamem jmen studentek, které chtěl znásilnit.

Jeden jeho bývalý spolužák uvedl, že Betts měl v plánu „školu vystřílet“, zatímco jiný řekl, že si po střelbě v Daytonu na podivného spolužáka hned vzpomněl. „Měl seznam na vraždy a na znásilnění, já byla na seznamu znásilnění,“ uvedla Bettsova bývalá spolužačka. Někdejší roztleskávačka doplnila, že Bettse téměř neznala a že jí překvapilo, když jí v prvním ročníku střední školy zavolala policie, aby jí řekla, že se objevila na Bettsově seznamu. „Policista mi řekl, že (Betts) chvíli nebude ve škole,“ uvedla. „Po nějakém čase se ale vrátil, chodil po chodbách. Nikdo nás neupozornil, že se do školy vrací,“ doplnila.

Vedení školy odmítlo zprávy komentovat, pouze potvrdilo, že Betts školu navštěvoval. Někdejší ředitel Chris Baker ale v rozhovoru s místními novinami Dayton Daily News řekl: „Ty informace bych nepopřel, ale víc k tomu říct nechci.“

Policie uvedla, že nic Bettsovi nebránilo v tom, aby si koupil útočnou pušku, kterou použil v neděli. Jako dospělý měl totiž trestní rejstřík čistý, píše AP. Policie ho zastřelila pouhých několik kroků před vstupem do baru s vystrašenými lidmi. Ještě venku ale zabil devět lidí a dalších 26 zranil. Mezi mrtvými byla také jeho dvaadvacetiletá sestra Megan Bettsová.

Jedna žena, která s Bettsem chodila do školy, uvedla, že snil o tom, že jí sváže a prořízne hrdlo. „Není to pro mě záhada,“ uvedla. „Jsem vzteky bez sebe,“ doplnila. „Dlouho jsme mluvili o tom, že potřebuje pomoc,“ vysvětlila a dodala, že spolu s rodiči tehdy kontaktovala policii, ale neměla pocit, že ji úřady berou vážně.

Betts měl podle jeho spolužáka Demoye Howella velmi černý smysl pro humor a obklopovala ho „temná energie“. „Myslím, že spíš než zločin z nenávisti to byl zločin typu nenávidím všechny,“ poznamenal Howell. „Upřímně je mi mnohem lépe, když vím, že tu už není,“ uzavřel.