Střelec zabil v americkém Daytonu devět lidí včetně své sestry. Policisté ho zastřelili

Speciál ČT24 k masovým střelbám v USA (zdroj: ČT24)

Devět mrtvých a 27 zraněných si vyžádala střelba ve městě Dayton v americkém státě Ohio. Útočníka zneškodnili policisté. Střelcem je čtyřiadvacetiletý Connor Betts, motiv jeho činu zůstává nejasný. Betts začal střílet v jednu hodinu ráno místního času před jedním z daytonských barů. Mezi obětmi je i Bettsova sestra. K tragédii v Daytonu došlo jen třináct hodin poté, co útočník v obchodním domě v texaském El Pasu zastřelil 20 lidí a více než dvě desítky dalších zranil.

Útočníka zneškodnili hlídkující policisté už minutu poté, co spustil palbu. „Naši lidé jsou pro tyto situace velmi dobře trénovaní,“ prohlásil Matt Carper z daytonského policejního sboru. Podle něj bylo velké štěstí, že se policisté na obchůzce zrovna pohybovali nedaleko.

„Jsem ohromen hrdinskou povahou našeho sboru,“ uvedl daytonský starosta Nan Whaley na tiskové konferenci. Potvrdil dřívější informace médií, že pachatel na sobě měl neprůstřelnou vestu.

Matt Carper identifikoval střelce jako 24letého bělocha Connora Bettse z Bellbrooku v Ohiu. Dodal, že mezi zabitými je i útočníkova o dva roky mladší sestra Megan. Motiv činu zůstává i nadále nejasný, Betts podle všeho neměl komplice.

Mezi zastřelenými jsou čtyři ženy a pět mužů. Šest z devíti mrtvých jsou Afroameričané. Z 27 těžce zraněných zůstávají čtyři lidé v kritickém stavu.

Události: Během třinácti hodin došlo v USA ke dvěma masovým střelbám (zdroj: ČT24)

Ke střelbě došlo ve čtvrti Oregon v historické části města známé svými bary, diskotékami, obchůdky a galeriemi s uměním. Na sociálních sítích se krátce po činu objevovaly svědectví, podle kterých střílel z útočné pušky běloch v černém oblečení.

Deník Dayton Daily News informoval, že se střílelo před podnikem Ned Peppers Bar. List odkázal na příspěvek na Facebooku, v němž člověk, který byl údajně při střelbě v baru, napsal, že se útok stal na terase před vchodem. 

Další svědek v rozhovoru s BBC řekl, že byl na nedalekém rapovém koncertu, když dostal pokyn k evakuaci. „Byl jsem šokován. Všichni jsme se evakuovali rychle a bezpečně. Řekli nám, abychom se vyhnuli čtvrti Oregon… Když jsem jel okolo, viděl jsem hodně policistů a sanitek.“

Změny regulace problém nevyřeší. V USA jsou stovky milionů neregistrovaných zbraní

Střelba v Daytonu v jihozápadním Ohiu se stala několik hodin poté, co mladý útočník v obchodě Walmart v El Pasu v Texasu zastřelil 20 lidí, dalších 26 zranil a byl zadržen policií.

Podle Tomáše Klvani z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se ale nedá očekávat, že dvě masové střelby během jediného víkendu povedou ke změnám v zákonech o držení zbraní v USA. Američané si podle něj na „podivnou normálnost“ útoků začínají pomalu zvykat.

„Letos je to už šestnáctá masová vražda tohoto typu. V USA neexistuje účinná kontrola zbraní, je jich tam víc než obyvatel. A i kdyby se přijala nějaká opatření, například federální zákon o testech držitelů zbraní a jejich registrace, ani to by příliš nepomohlo, protože na černém trhu je neuvěřitelné množství zbraní a je velmi jednoduché se k nim dostat,“ uvedl Klvaňa.

To potvrzuje i spolupracovník ČT ve Spojených státech Dušan Neumann. Pro legální pořizování zbraní jsou v jednotlivých státech USA různě přísné zákony. „Pokud si chcete koupit zbraň třeba v Pensylvánii, jste týden na čekací listině a vaše politické i zdravotní pozadí je vyšetřováno nejen místními orgány, ale i ze strany FBI.“ Ovšem fakt, že v zemi koluje zhruba 200 milionů neregistrovaných zbraní, které si může kdykoliv obstarat kdokoliv, je podle Neumanna problém, který lze řešit jen těžko.