Itálie schválila přísnější zákon o migraci. Kapitánům lodí, které poruší pravidla, hrozí pokuta až milion eur

Italským Senátem prošel přísný zákon o bezpečnosti a migraci, který inicioval šéf krajně pravicové Ligy a ministr vnitra Matteo Salvini. Zákon například umožňuje kapitánům lodí, které bez povolení zamíří do italských výsostných vod, dát pokutu až milion eur (25,8 milionu korun). Dosud byla maximální výše peněžitého trestu 50 tisíc eur (1,29 milionu korun).

Norma, kterou už dříve schválila italská sněmovna, také rozšiřuje pravomoci šéfa vnitra. Ten může zakázat humanitárním lodím vstup do teritoriálních vod nebo je snáze zabavit. S pondělním hlasováním vláda spojila hlasování o důvěře, aby schválení uspíšila. Zároveň se tím ale vyloučila debata a námitky opozice. Pro hlasovalo 160 senátorů, proti 57.

Zákon o bezpečnosti míří na lodě nevládních organizací, které ve Středozemním moři u Libye pomáhají migrantům a které se během plavby do Evropy ocitnou v nouzi. Jeho znění se ale konkrétně o záchranných lodích nezmiňuje, hovoří pouze o plavidlech, která nedodržují zákony a mezinárodní právo.

Itálie už od loňského roku lodě neziskových organizací, které na moři zachraňují migranty, nechce do svých přístavů vpouštět. Problémy ale mají tato plavidla třeba i na Maltě nebo ve Španělsku.

Rázná protiimigrační politika a tažení proti humanitárním plavidlům zvýšilo Lize markantně volební preference. Podle průzkumu agentury Winpoll, který minulý pátek zveřejnil deník Il Sole 24, by této straně nyní hlas dalo 39 procent voličů. Liga se za rok stala nejsilnější italskou stranou. V loňských březnových volbách získala 17 procent hlasů.