Rwanda zavřela kvůli ebole hranici s Kongem

Rwanda se kvůli možnému šíření nákazy viru ebola rozhodla uzavřít hranice s Demokratickou republikou Kongo. Rwandští úředníci ke kroku přistoupili poté, co se ve dvoumilionovém konžském městě Goma u hranic se Rwandou objevil už třetí případ nákazy. Podle agentury Reuters byl uzavřen hraniční přechod mezi konžskou Gomou a rwandským městem Gisenyi.

Konžské úřady s rozhodnutím Rwandy nesouhlasí, pro občany obou zemí může krok znamenat ztrátu živobytí. „Kvůli jednostrannému rozhodnutí rwandských úřadů nemohou rwandští občané odjet do Gomy, zatímco Konžané mohou odjet z Gisenyi, ale nemohou do města vstoupit. Spousta Konžanů a dalších osob, kteří žijí v Gisenyi, pracují v Gomě,“ uvedla kancelář konžského prezidenta.

Město Goma leží asi 300 kilometrů jižně od současného epicentra epidemie eboly na severovýchodě Demokratické republiky Kongo (bývalý Zair). Jde o rušné obchodní středisko na hranicích s Rwandou a nedaleko Ugandy. Ve městě je i mezinárodní letiště.

V Gomě jsou potvrzeny tři případy

Na začátku týdne v Gomě zemřel druhý člověk nakažený ebolou. Muž s příznaky nemoci strávil několik dnů doma s rodinou. Vysoce nakažlivým virusem tak onemocněla jeho dcera.

Úřady v současné době pátrají po všech, kteří se s nakaženými dostali do kontaktu, aby jim včas mohli podat vakcínu. Inkubační doba eboly je mezi dvěma až 21 dny, pacienti tedy dlouho nemusí tušit, že jsou nakažení.

Na krvácivou horečku, která se poprvé objevila na severu Konga v roce 1976, stále neexistuje definitivně schválený lék. Kongo v současnosti používá experimentální vakcínu od firmy Merck, kterou zdravotníci podali více než 170 tisícům osobám, jež přišly do kontaktu s ebolou. 

Světová zdravotnická organizace (WHO) v polovině července varovala před regionálním šířením nemoci, kterou označila za globální hrozbu. Zároveň se vyslovila proti uzavírání hranic, která mohou mít dalekosáhlé ekonomické důsledky pro místní obyvatele.

Epidemie eboly na východě Konga trvá už déle než rok, na nemoc zatím zemřelo přes 1800 lidí. Nemoc se projevila převážně jenom v Kongu. Výjimkou byly čtyři případy v Ugandě v červnu a červenci, kam ji přivezli občané Konga. Úřadům se podařilo šíření zamezit, všichni nakažení ale zemřeli.