Všichni versus Biden. Demokraté debatovali o rasismu, klimatu i pojištění

Amerikanista Pondělíček o demokratických primárkách (zdroj: ČT24)

Někdejší americký viceprezident Joe Biden, který je favoritem na prezidentskou nominaci demokratů pro volby hlavy státu v roce 2020, během debaty druhé poloviny kandidátů čelil výpadům stranických soků. Ti mu vyčítali minulost v administrativě prezidenta Baracka Obamy včetně tehdejších deportací tří milionů migrantů, málo ambiciózní reformu zdravotního pojištění nebo pomalou politiku v oblasti změny klimatu.

Nejvášnivější spor se vedl o plány ve zdravotnictví. Kalifornská senátorka Kamala Harrisová prohlásila, že zatímco její návrh zahrnuje pojištění pro každého, ten Bidenův by pominul takřka deset milionů lidí. Bývalý viceprezident na to reagoval tím, že vize senátorky je velice nákladná a že mnoho lidí by přišlo o současné pojištění hrazené některými zaměstnavateli.

Zleva Michael Bennet, Kirsten Gillibrandová, Julian Castro, Cory Booker, Joe Biden, Kamala Harrisová, Andrew Yang, Tulsi Gabbardová, Jay Inslee, Bill de Blasio
Zdroj: Lucas Jackson/Reuters

Biden se zároveň ohradil vůči všem svým stranickým sokům, kteří slibují zdravotní pojištění pro všechny. Také starostu New Yorku Billa de Blasia kritizoval, že zlehčuje náklady, které daňoví poplatníci za federální pojištění ponesou. V této souvislosti se podivil, jakou v New Yorku či Kalifornii mají matematiku.

Na Harrisovou kvůli zdravotnímu pojištění zaútočil i coloradský senátor Michael Bennet, podle kterého by v takovém případě bylo nutné zvýšit daně střední třídě. Harrisová na to odvětila, že její soupeř používá republikánské argumenty.

Imigrace, rasismus a klima

Tématem debaty byla i imigrační politika. Bývalý Obamův ministr bytové výstavby Julián Castro prohlásil, že nelegální překračování hranic musí být trestáno občanskoprávními sankcemi a že to neznamená podporu otevřených hranic. Biden řekl, že nepodporuje dekriminalizaci překračování hranic bez dokladů a že Castro o svých nynějších názorech nikdy jako ministr nehovořil. „Zdá se, že někdo z nás se z minulosti poučil, a někdo ne,“ odvětil Castro.

Na přetřes se dostal i republikánský prezident Donald Trump, který se uchází o znovuzvolení a který nedávno zaútočil na čtveřici demokratických kongresmanek s přistěhovaleckým původem. Během debatního večera ho za to kritizoval guvernér státu Washington Jay Inslee. „Už nemůžeme dovolit, aby v Bílém domě byl bělošský nacionalista,“ prohlásil. Castro pak jako první Trumpa otevřeně nazval rasistou.

Hovořilo se i o změně klimatu. Za svou prioritu ji označila newyorská senátorka Kirsten Gillibrandová. Inslee prohlásil, že Bidenovy návrhy na odklon od fosilních paliv jsou příliš pomalé. Biden chce USA vrátit k závazkům pařížské klimatické dohody z roku 2015.