Revoluce, nebo evoluce? Kandidáti demokratů na prezidenta USA se přeli, jak mají být radikální

Uchazeči o demokratickou nominaci na prezidenta Spojených států se v debatě v Detroitu rychle rozdělili na přívržence radikálních reforem a umírněnější politiky, napsala agentura AFP o prvním kole druhé televizní debaty. Té se zúčastnila jen polovina kandidátů, favorit dosavadních průzkumů Joe Biden se představí ve druhém kole. Ohniskem sporu se podle agentury AP stal přístup ke zdravotní péči a migraci.

Tábor radikálů nejhlasitěji reprezentovali politici na druhém a třetím místě v žebříčku popularity mezi demokratickými voliči, především v oblasti zdravotnictví. „Hlavním problémem ve Washingtonu je, že systém funguje skvěle pro bohaté, pro ty, kdo si mohou najmout armády lobbistů a právníků. Funguje skvěle pro pojišťovny a farmaceutické firmy a budeme potřebovat odvahu, abychom se jim postavili. Tyto společnosti nemají bohem dané právo na zisk 23 miliard, které vysávají z našeho zdravotního systému,“ hřímala senátorka Elizabeth Warrenová.

Další představitel levicového křídla strany Bernie Sanders na scéně divadla Fox Theatre vybízel k „transformaci ekonomiky a vlády“, sloužící bohatým, zatímco „půlka amerických domácností žije od výplaty k výplatě“. Odmítl, že by zdravotní pojištění mělo být vnímáno jako byznys.

Zleva kandidáti Marianne Williamsonová, Tim Ryan, Amy Klobucharová, Pete Buttigieg, Bernie Sanders, Elizabeth Warrenová, Beto O'Rourke, John Hickenlooper, John Delaney, Steve Bullock
Zdroj: Reuters/Rebecca Cook

Proti tomuto přístupu se postavili ostatní. „Můžeme se vydat cestou vytyčenou senátory Sandersem a Warrenovou s jejich špatnou politikou zdravotního pojištění pro všechny a všeho zdarma a s nesplnitelnými sliby, které zaručeně odradí nezávislé voliče a zajistí Trumpovo znovuzvolení. Anebo najít někoho, kdo chce sjednotit zemi a povzbudit hospodářský růst,“ prohlásil někdejší zákonodárce John Delaney. Sandersův plán na zavedení univerzálního zdravotního pojištění pro všechny označil za „politickou sebevraždu“. Sanders oponoval připomínkou, že miliony Američanů nejsou vůbec pojištěny.

Bývalý guvernér Colorada John Hickenlooper také apeloval na umírněnější postup při reformě zdravotního pojištění, byť sdílí konečnou představu, že by na něj měli dosáhnout všichni. „Zhruba za patnáct let se tam dostaneme, ale bude to evoluce, nikoli revoluce,“ říkal.

Spor o ochranu hranice

V debatě zaznívaly výzvy k úplné dekriminalizaci přistěhovalců, kteří do USA vstoupí bez dokladů a zároveň nežádají o azyl. Bývalý texaský zákonodárce Beto O'Rourke je setrvale odmítal s tím, že lidé přicházející do země by měli ctít americké zákony. Uvedl, že jako prezident by chránil uprchlíky usilující o azyl, jakož i lidi, kteří přišli ilegálně jako děti.

Daniel Anýž o debatě demokratických kandidátů (zdroj: ČT24)

Podobně guvernér Montany Steve Bullock varoval, že snahy zbavit ilegální migraci trestnosti „hrají Trumpovi do karet“.

Warrenová naopak kritizovala stávající zákony za to, že dávají prezidentovi Trumpovi „moc rozdělovat rodiny“ na hranicích. Sanders prohlásil, že nepovažuje ženy a děti, které ušly tisíce mil, za zločince a vytkl Trumpovi, že přistěhovalce démonizuje.

Kandidáti se také shodli, že Spojené státy mají problém s rasismem. Lidé jiné barvy pleti než bílé podle nich čelí horšímu zacházení ze strany zaměstnavatelů nebo policie. „Když přijdete na pohotovost jako černoch, vaše bolest bude vnímána méně vážně. Pokud se ucházíte o práci a jste černoch, máte menší šanci na přijetí,“ vyjmenovával Pete Buttigieg. Z krytí rasismu obviňovala desítka bělošských kandidátů Trumpa a jeho administrativu.

Favorit chyběl

Sanders a Warrenová spolu těsně zápolí v průzkumech s podporou okolo 15 procent voličů demokratů. Žebříčkům zatím s náskokem kraluje bývalý viceprezident Joe Biden s podporou bezmála třetiny dotázaných. Někdejší „dvojka“ v éře prezidenta Baracka Obamy se zapojí až do druhého kola debaty, v níž bude čelit uchazečce z čtvrté příčky průzkumů, senátorce Kamale Harrisové, s přízní přibližně desetiny voličů. Biden slibuje, že bude tentokrát méně zdvořilý.

„Spící Joe není v nejlepší formě,“ utahoval si z favorita demokratů Donald Trump, nicméně předpověděl Bidenovo vítězství v demokratických primárkách: „Přestože kulhá, do cíle se dostane jako první“.

Kvůli velkému počtu uchazečů se televizní debaty, které organizuje a vysílá stanice CNN, dělí na dva večery, přičemž při každém diskutuje deset kandidátů. První debaty se odehrály 26. a 27. června v Miami, další mají následovat v září a dalších měsících. Očekává se, že je budou sledovat miliony voličů.