„Lamová musí odejít.“ Lídr studentských protestů Wong je venku z vězení a chce znovu mobilizovat dav

Horizont ČT24: Vývoj v Hongkongu a komentář Kateřiny Procházkové ze Sinopsis (zdroj: ČT24)

V Hongkongu propustili z vězení dvaadvacetiletého Joshuu Wonga, který byl hlavní osobností tamních studentských protestů v roce 2014. Po opuštění věznice Wong slíbil, že se brzy připojí k nynějším masovým demonstracím, jejichž účastníci požadují stažení návrhu zákona umožňujícího vydávat podezřelé do pevninské Číny. Správkyni Hongkongu Carrie Lamovou, kterou podporuje Peking, vyzval k odchodu.

V neděli se protestů v sedmimilionovém Hongkongu účastnily podle organizátorů téměř dva miliony lidí, podle policie bylo účastníků 338 tisíc. Na pondělí vyzvali odpůrci extradičního zákona k protestní stávce. Účast už přislíbily studentské i vybrané odborové organizace.

Zatím panuje v centru Hongkongu klid, i když několik stovek převážně mladých demonstrantů v oblasti kolem vládního a parlamentního komplexu stále zůstává.

Masové protesty z předchozích dní přiměly správkyni Hongkongu Lamovou k omluvě za „nedostatky v práci vlády“ a k odkladu schvalování kritizovaného zákona na neurčito. Demonstranti ale požadují, aby se návrh zákona zrušil úplně a aby Lamová odešla. 

„Musí přijmout zodpovědnost a odstoupit,“ uvedl Joshua Wong na adresu správkyně, kterou navíc označil za lhářku. Při odchodu z věznice před novináři slíbil, že se „k boji proti tomuto zlému zákonu“ připojí co nejdříve.

Joshua Wong: Je čas, abych se přidal k boji (zdroj: ČT24)

Peking za Lamovou dál stojí

Čínské ministerstvo zahraničí nicméně v pondělí zopakovalo, že Lamová má plnou podporu Pekingu. Stejně se ve svém úvodníku vyjádřil oficiální list China Daily, který také znovu kritizoval zahraniční síly, jež se podle něj do krize v Hongkongu vměšují. „Podpora Lamové ze strany Číny neopadne, ani v důsledku pouličního násilí a zlovolné intervence cizích vlád,“ píše China Daily.

Sporný návrh extradičního zákona předložený hongkongskou vládou podle prodemokratických kritiků narušuje právní nezávislost poloautonomního regionu. Lidé vydaní do Číny by tam mohli podle demonstrantů čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a nespravedlivým procesům. Lamová naproti tomu zdůrazňuje, že zákony o vydávání jsou nezbytné, pokud se Hongkong nemá stát rájem zločinců na útěku.

Demonstrace za odstoupení správkyně Hongkongu pokračují
Zdroj: Thomas Peter/Reuters

Wong může mobilizovat davy, věří pozorovatelé

Joshua Wong byl lídrem studentských protestů, jejichž účastníci na podzim 2014 požadovali svobodné volby správce Hongkongu. Správce nyní volí komise, v níž převažují stoupenci centrální čínské vlády. Demonstrace před pěti lety trvaly několik týdnů a účastnilo se jich v některé dny až 100 tisíc lidí.

Wong byl odsouzen ke třem měsícům vězení loni v lednu za pohrdání soudem kvůli tomu, že během protestů stejně jako několik dalších demonstrantů neopustil místo, které soud nařídil vyklidit. Proti verdiktu se Wong odvolal a byl propuštěn na kauci. Letos v květnu mu odvolací soud trest snížil na dva měsíce.

Podle pozorovatelů citovaných zpravodajským serverem BBC News propuštěný studentský vůdce Joshua Wong pravděpodobně ještě přispěje k mobilizaci davů a zvýší tlak na Lamovou.