Čtyři stovky zatčených na demonstraci za Golunova. Policie v Moskvě zadržela i Navalného

Události ČT: Stovky zadržených při protestu v Moskvě (zdroj: ČT24)

Více než čtyři sta lidí  zadržela moskevská policie při nepovoleném pochodu, jehož účastníci vybízeli k potrestání viníků nespravedlivého stíhání investigativního novináře Ivana Golunova. Oznámil to server OVD-Info, specializující se na policejní zákroky. Sama policie zatím připustila více než dvě stě zatčených. Mezi zadrženými jsou i reportéři a opoziční politik Alexej Navalnyj.

Mezi zadrženými v metropoli jsou podle serveru Newsru.com i reportér serveru Meduza, šéfredaktorka portálu MBCH-Media a zpravodajové rozhlasové stanice Kommersant FM, Echo Moskvy a nezávislé televize Dožď, kameraman švýcarské televize SRF či fotoreportér francouzského listu Le Temps. Policisté se prý zaměřili především na lidi, kteří na sobě měli trička s nápisem „Já jsem / my jsme Ivan Golunov“.

Vedle opozičního předáka Navalného se v policejním voze ocitla i opoziční blogerka Marina Litvinovičová či novinář Alexandr Černyšev, který píše pro německý časopis Der Spiegel, členka prezidentské rady pro občanskou společnost a lidská práva Jekatěrina Šulmanová, literární kritička Anna Narinská i nacionalistický předák Dmitrij Děmuškin. Policisté podle blogera Ilji Varlamova použili proti demonstrantům obušky.

Navalnému za opakované porušení předpisů pro konání demonstrací hrozí 30 dnů za mřížemi. Dalším demonstrantům, obviněným z bránění chodcům v chůzi, hrozí až 15 dnů ve vězení.

Policie uvedla, že se protestu v Moskvě zúčastnilo asi dvanáct set lidí. Agentura AFP odhadla počet demonstrantů na tisícovku, deník Kommersant asi na dva a půl tisíce. Organizátoři demonstraci neodvolali, přestože ji úřady nepovolily. Sám Golunov se podle agentury Interfax protestu nezúčastnil. Asi stovka protestujících se sešla v Petrohradu, kde policie na rozdíl od Moskvy nezasáhla a demonstrace se odehrála v klidu, napsal místní server Fontanka.ru.

Komentátor ČRo Dvořák: Golunov se zabýval hlavně kauzami vysokých moskevských úředníků (zdroj: ČT24)

Novináře zatkli pod záminkou obchodu s drogami

Golunov, který je známý odhalováním korupce, byl minulý týden zadržen v Moskvě pod záminkou obchodování s drogami. Poté byl obviněn a soud mu uložil domácí vězení. Novinář obvinění odmítal a tvrdil, že drogy, údajně nalezené během domovní prohlídky, podstrčili do jeho bytu sami policisté, aby jej dostali do vězení.

Golunova zadrželi moskevští policisté minulý čtvrtek, právně však tento krok podle ruských médií vyřídili až o 13 hodin později. Mezitím mu nedovolili zatelefonovat příbuzným a advokátovi. Když se advokáta domáhal, policisté jej zbili. Z devíti fotografií, údajně pořízených při domovní prohlídce u Golunova, ale osm zachycovalo podle ruských médií jiný byt.

Případ vyvolal vlnu pobouření, za Golunova se postavili jeho kolegové z nezávislých i státních médií. Pochyby o policejním postupu vyjádřila i šéfka horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková. V Moskvě i dalších městech se chystaly demonstrace.

Ruské úřady v úterý trestní stíhání ukončily. Ministr vnitra Vladimir Kolokolcev uznal, že proti novináři nejsou důkazy.