Finskou vládu vede poprvé po dvaceti letech sociální demokrat

Finský prezident Sauli Niinistö oficiálně jmenoval novou středolevou vládu. Povede ji šéf sociálních demokratů Antti Rinne, který v premiérské funkci nahradil vůdce liberálního Finského středu Juhu Sipiläho. Rinne je prvním levicovým premiérem Finska za posledních dvacet let.

Vládní koalice má v plánu skoncovat s řadou úsporných opatření předchozí vlády, zvýšit daně a více podpořit sociální stát. Kromě sociální nerovnosti chce bojovat také proti klimatickým změnám a slibuje i vyšší investice do infrastruktury a vzdělání.

Nastupující premiér Rinne byl ministrem financí (2014–2015) ve dvou koaličních pravolevých vládách a od začátku tisíciletí až do roku 2014 pracoval  v několika odborových svazech. Ve světě odborářů si vydobyl image neústupnosti – opakovaně vyhrožoval stávkami a jeho odpůrci mu přezdívali „zbojník pracovního trhu“.

Kromě středolevé Sociálnědemokratické strany Finska tvoří koalici ještě Finský střed expremiéra Sipiläho, Švédská lidová strana, která zastupuje zájmy švédské menšiny ve Finsku, Zelený svaz a Levicový svaz. Nový kabinet bude mít celkem 19 ministrů a v 200členném parlamentu podporu 117 poslanců.

Sociální demokracie vyhrála poprvé od roku 1999

V parlamentních volbách ve Finsku 14. dubna těsně vyhráli sociální demokraté se ziskem 17,7 procenta hlasů. Šlo o jejich první vítězství od roku 1999. Druhá skončila se 17,5 procenta hlasů protiimigrační Strana Finů (dříve Praví Finové), která tak je nejsilnějším opozičním uskupením a s 39 mandáty má jen o jednoho poslance méně než vítězní sociální demokraté. 

Na třetím místě skončila konzervativní Národní koaliční strana a až jako čtvrtá se umístila strana Finský střed expremiéra Sipiläho.