V Budapešti se potopila výletní loď. Nejméně sedm mrtvých, další se pohřešují

Nejméně sedm lidí přišlo o život a dalších 21 se pohřešuje poté, co se ve středu na Dunaji v centru Budapešti po střetu s dalším plavidlem potopila loď s jihokorejskými turisty. Sedm lidí se podařilo zachránit. Podle mluvčího maďarských záchranářů jsou naděje na vypátrání dalších přeživších minimální. Policie ve čtvrtek večer zadržela kapitána většího plavidla, které pravděpodobně neštěstí zavinilo. Jde o jedno z nejhorších neštěstí svého druhu mimo moře v Evropě za poslední dekády.

Loď s názvem Mořská panna (Hableány) se potopila nedaleko budovy maďarského parlamentu ve středu kolem 22:00 po srážce s jinou lodí. Záběry ukazují, že Mořská panna a větší, hotelová loď, se k sobě přiblížily, krátce pluly bok po boku a pak se výletní loď převrátila a potopila. To podle policie trvalo asi sedm vteřin.

Policie ve čtvrtek večer na svém webu oznámila, že vzala do vazby kapitána větší lodi Viking Sigyn. Je jím 64letý Ukrajinec, který je podle zveřejněného sdělení podezřelý z ohrožení lodní dopravy, jež vedlo k nehodě s větším počtem mrtvých.

Na palubě v tu chvíli podle jihokorejského ministerstva zahraničí bylo 30 jihokorejských turistů, dva jihokorejští průvodci, jeden jihokorejský fotograf dokumentující cestu a také dva maďarští členové posádky. Nehodu podle Soulu nepřežilo sedm Jihokorejců. Dalších sedm lidí se podařilo zachránit a šest z nich už bylo propuštěno z nemocnic. V péči lékařů zůstává jedna osoba s polámanými žebry, informovala televize M1. Pohřešováno je zbylých 19 Jihokorejců a oba Maďaři.

Novináři z místa informovali, že na palubě byly i děti. Média píší o šestileté dívce, která není na seznamu přeživších. Mezi zachráněnými je šest žen a jeden muž ve věku 31 až 66 let, uvedla AP.

Šance, že se najdou další cestující z lodi, se ale podle záchranářů zmenšují. „Jako mluvčí záchranářů nemám sklony říkat, že neexistuje naděje, takže bych raději řekl, že existuje minimální šance najít další přeživší,“ řekl Pál Györfi v maďarské státní televizi.

Události ČT: Záchranáři stále pátrají po pohřešovaných pasažérech (zdroj: ČT24)

Proud v Dunaji je po deštích velmi silný

Pátrání za pomoci lodí, potápěčů a silných reflektorů k prosvícení vodní hladiny pokračovalo celou noc. Podle agentury Reuters je ale proud v Dunaji po aktuálních deštích velmi silný a teplota vody dosahuje pouhých deset až dvanáct stupňů Celsia.

Server index.hu tvrdí, že několik lidí záchranáři z řeky vytáhli až u Petöfiho mostu, který je od budovy parlamentu vzdálen zhruba tři kilometry. Jedno z těl bylo nalezeno sedm kilometrů od místa tragédie na Csepelském ostrově a další pak v šestnáctikilometrové vzdálenosti u mostu dálničního obchvatu metropole.

Do akce se teď zapojily všechny posily dunajských záchranářů, které mají k dispozici patnáct lodí. Dosud se na pátrání podílelo víc než 200 osob – profesionálů, záchranářů i civilistů. Chtěl bych vyzdvihnout pomoc lidí, kteří po nehodě pomáhali z okolních lodí.
Adrián Pál
policejní vyšetřovatel
Loď Mořská panna (Hableány)
Zdroj: pandeck.hu

Pátrání se proto podle spolupracovníka Českého rozhlasu v Maďarsku Gregora Martina Papucseka rozšířilo až o několik kilometrů jižně od města, přičemž tok Dunaje má být sledován až k srbským hranicím. Podle agentury APA při hledání pomáhají i tři týmy zásahového útvaru Cobra rakouské policie s deseti potápěči.

Další oběti podle Papucseka budou zřejmě ve vraku lodi, který záchranáři našli u Markétina mostu. „Potopenou loď nalezli hasiči pomocí sonaru v 1:08. Teď armáda v její blízkosti staví ponton, aby potápěči mohli prozkoumat vrak lodi,“ uvedl dopoledne velitel hasičů Zsolt Gábor Palotai.

Policie se připravuje vrak vyzvednout, komplikuje to ale deštivé počasí a stoupající hladina Dunaje. Zahájila současně vyšetřování případu. O kapitánech obou lodí uvedla, že
šlo o zkušené profesionály s dlouhou praxí.

Druhé plavidlo, se kterým se potopená loď srazila, byl zřejmě Viking Sigyn. To je velká německá hotelová loď s 95 kajutami pro cestující. Viking Sigyn je nyní upoutána u jednoho z mol a vypadá nepoškozeně.

Jižní Korea pomůže s pátráním

Jihokorejský prezident Mun Če-in přislíbil pomoc rodinám turistů. Soustrast rodinám obětí vyjádřil maďarský premiér Viktor Orbán a prezident János Áder, kondoloval jim i český prezident Miloš Zeman. Jihokorejská vláda oznámila, že do Maďarska posílá tým více než tří desítek lidí včetně záchranářů a vojenských specialistů, kteří pomohou s pátráním.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí uvedlo, že turisté na palubě neměli oblečené záchranné vesty a že taková praxe je během vyhlídkových plaveb v Budapešti obvyklá. Jihokorejci do Maďarska přijeli z Mnichova, většinou to byli příbuzní, napsala agentura AP s odvoláním na jihokorejskou cestovní kancelář, která turistům cestu zprostředkovala.

Loď Mořská panna je na webových stránkách provozovatele, společnosti Panoráma Deck, popisovaná jako „nejmenší loď z flotily“, která se hodí na různé vyhlídkové jízdy, společenské akce či rodinné oslavy. Její maximální kapacita je 60 cestujících. Zástupce společnosti v maďarské státní televizi řekl, že loď byla na „běžné vyhlídkové plavbě“ a že nemá informace o technických problémech. Pravidelně prý procházela kontrolou.

Registr lodí Hajoregiszter.hu uvádí, že loď byla vyrobena v roce 1949 v někdejším Sovětském svazu a v 80. letech byla vybavena maďarským motorem.

Nehoda patří mezi nejhorší lodní neštěstí za poslední roky. Před deseti lety, v září 2009, se na Ochridském jezeře v dnešní Severní Makedonii při nehodě výletní lodi utopilo 15 Bulharů, zachránit se podařilo 42 pasažérů. Dvě vážné nehody se staly v létě 2011 v Rusku. Při potopení výletní lodi Bulgarija na řece Volze nedaleko Kazaně zemřelo dokonce 122 lidí. O tři týdny později zemřelo devět lidí při noční srážce výletního člunu s nákladní lodí na řece Moskvě v centru ruského hlavního města.