Nizozemský expert: Populisté rostou díky migraci i touze lidí po pocitu kontroly nad svým životem

Nizozemský expert na populismus a extremismus Cas Mudde v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Ačkoli si v Evropském parlamentu po volbách udržely většinu proevropské strany, populisté podle očekávání posílili. V současné době těží zejména z tématu migrace a dlouhodobě pak z toho, že lidé touží po pocitu kontroly nad svým životem. V pořadu Události, komentáře to uvedl nizozemský politolog a expert na populismus a extremismus Cas Mudde. Zároveň se však podle něj trochu přeceňuje role sociálních médií.

„Populisté tvrdí, že musíte být schopní dělat to, co dělat chcete. Když nechcete, aby tady byli imigranti, řekněte, že ne. Když se nechcete dělit o pravomoce s Evropskou unií, tak se proti tomu můžete postavit,“ vysvětluje Mudde principy, na kterých populisté získávají body.

Svou roli hrají podle něj i sociální média, která lidi uzavírají do takzvaných sociálních bublin, kdy se k nim dostávají převážně témata, která podporují jejich názory. „Průzkumy ale ukazují, že sociální média a sociální bubliny mají menší vliv, než si myslíme,“ podotkl Mudde.

Populistům ale podle něj nahrává stále složitější doba, globalizace, ekonomická nejistota a nerovnost, která je podle nizozemského experta větší než dříve a může představovat hrozbu pro liberální demokracii.

Populismus v důsledku toho zažívá zlaté časy. „Pro můj byznys je to dobré, ale pro liberální demokracii to dobré není,“ podotýká Mudde s tím, že sama o sobě je poměrně stabilní, ale potřebuje určité vůdce, kteří budou schopni hodnoty liberální demokracie přesvědčivě hájit. 

Jádro populismu podle něj spočívá v tom, že rozlišuje ve společnosti dvě skupiny – čistý národ a elity a říká, že politici by měli respektovat obecnou vůli lidu. „Populistické strany, obzvláště ty radikálně pravicové, s námi zůstanou a ostatně jsou tu už desetiletí, ale neznamená to, že v politické debatě budou natolik převažovat,“ mírní obavy Mudde.