Německo: Křesťanští demokraté ztratili, ale vyhráli. Na druhém místě se zelená

V Německu eurovolby podle předběžných výsledků vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové s 28,9 procenta hlasů. Druzí jsou Zelení s 20,5 procenta a třetí sociální demokracie (SPD) s 15,8 procenta. Pro vládní strany CDU/CSU a SPD je to nejhorší výsledek v evropských volbách, pro Zelené naopak o jasně nejlepší.

Do Evropského parlamentu směřují znovu zástupci protestní a k Unii velmi kritické Alternativy pro Německo (AfD), která získala 11 procent hlasů, a také dvojice dalších opozičních stran - liberálních svobodných demokratů (FDP) a Levice, obou s 5,5 procenta.

Část z 96 křesel vyčleněných pro německé europoslance získají i zástupci neparlamentních stran, a to díky tomu, že pro volby pro Evropského parlamentu není ve spolkové republice stanovena žádná minimální procentní hranice, kterou by bylo potřeba překonat. Mandáty mají mimo jiné recesistická Strana, konzervativní Svobodní voliči (FW) nebo Piráti.

Vládní propad a zelené oslavy

Dosavadním minimem CDU/CSU ve volbách do Evropského parlamentu bylo 35,4 procenta před pěti lety, pro SPD 20,8 procenta v roce 2009. Jejich letošní odhadované výsledky jsou tedy ještě hluboko pod těmito hodnotami. Navíc jde pro obě uskupení o nejhorší výsledky v jakýchkoliv poválečných celoněmeckých volbách.

Není to výsledek, s nímž bychom mohli být spokojeni, míní generální tajemník CDU Paul Ziemiak, podle něhož odhadovaných 28 procent pro konzervativní unii neodpovídá „našim nárokům“.

Křesťanským demokratům v Německu zřejmě příliš nepomohlo ani to, že člen bavorské CSU Manfred Weber byl volebním lídrem celé Evropské lidové strany (EPP). I tak by se podle předsedkyně CDU Annegret Krampové-Karrenbauerové měl stát příštím šéfem Evropské komise.

V Brémách po více než 70 letech nevyhrála SPD

Už se také spekuluje, jaké to bude mít dopady uvnitř sociální demokracie, která po více než sedmdesáti letech může také ztratit radnici v severoněmeckých Brémách, kde se v neděli uskutečnily zemské volby.

Není vyloučeno, že velmi špatné výsledky neustojí předsedkyně strany Andrea Nahlesová, která by mohla skončit přinejmenším ve funkci šéfky sociálnědemokratických poslanců ve Spolkovém sněmu.

Generální tajemník SPD Lars Klingbeil mluví v reakci na odhady o tom, že výsledek je zklamáním a nelze je v žádném případě přikrášlovat. „Výsledek nemůže zůstat bez následků,“ řekl televizi ZDF.

Radovat se naopak mohou Zelení, z nichž se zřejmě stává druhá nejsilnější strana v Německu. Svůj dosud nejlepší výsledek z eurovoleb z roku 2009 – 12,1 procenta – podle průzkumu překonali o deset procentních bodů.

Křesla německých zástupců v europarlamentu budou rozdělena takto: CDU/CSU - 29, Zelení - 20, SPD - 16, AfD - 11, Levice - šest, FDP - pět. O zbylých devět mandátů se podělí menší strany.