Slovensko připravuje inauguraci Čaputové. Nové známky se tisknou v Česku

Slovensko připravuje inauguraci Čaputové. Nové známky se tisknou v Česku (zdroj: ČT24)

Slovensko se připravuje na inauguraci své historicky první prezidentky Zuzany Čaputové. Ta má do úřadu nastoupit za čtyři týdny a její první zahraniční cesta povede hned pět dní po nástupu již tradičně do Česka.

V období před inaugurací budoucí prezidentka řeší složení nové ochranky, rádcovského týmu, ale i tisk nových poštovních známek. Právě ty se nyní rodí v české tiskárně v Hradištku nedaleko Prahy. Pro celé město je to podle ředitele tiskárny Jaroslava Štefka veliká událost. „Podobná záležitost se tady nikdy nevyráběla,“ sdělil Štefek.

Tiskárna v Hradištku používá oproti jiným unikátní technologii kombinující tři odstíny černé barvy. „Vypadá to, jako kdyby to byla fotografie vyvolaná na fotografickém papíře, což standardní technologií ofsetu není možné dosáhnout,“ vysvětlil vedoucí slovenské poštovní filatelistické služby Martin Vančo.

O snímek, který by se měl na známkách používat celé funkční období nové prezidentky, se postaral partner Zuzany Čaputové, fotograf a hudebník Peter Konečný. Ten Čaputovou fotografoval již při kampani. Oficiální prezidentský portrét, který bude viset ve školách či na úřadech, bude ale jiný. Vyfotil ho podle televize Markíza Pavel Neubauer ze Slovenské tiskové agentury, který zatím fotil i předchozí prezidenty.

Na veřejnosti Čaputová prozatím příliš nevystupuje. Na uvedení do funkce se připravuje v centru Bratislavy, kde ji dosluhující prezident Andrej Kiska vyhradil několik kanceláří v prostorech přiléhajících k zahradám Prezidentského paláce.

„To hlavní, co teď budujeme, je tým. A samozřejmě v plném proudu je příprava inaugurace a jednotlivých témat zahraničních cest,“ uvedla Čaputová.

Inaugurace Čaputové se uskuteční v tradičním termínu 15. června. Podle Kisky se nově zvolené prezidentce zatím dostává vřelého přijetí. „Přebírání prezidentského úřadu probíhá přesně v takové atmosféře, jakou bych si před pěti lety přál i já,“ pochválil Kiska.