Manželka bývalého šéfa Interpolu dostala ve Francii azyl

Žena bývalého šéfa mezinárodní policejní organizace Interpol Meng Chung-weje, který byl loni zadržen v Číně, získala politický azyl ve Francii. Oznámil to její advokát. Grace Mengová se obávala o svou bezpečnost a tvrdila, že se ji dvojice Číňanů opakovaně snažila unést do Česka.

Ve Francii, kde dlouhodobě pobývala v Lyonu, získala Mengová 2. května azyl společně se svými dvěma dětmi, řekl agentuře AFP advokát Emmanuel Marsigny.

Mengová žádost o azyl zdůvodnila obavami, že bude z Francie unesena. Tvrdila, že ji telefonicky kontaktoval neznámý Číňan a řekl jí, že kvůli ní vyslala Čína do Francie „dva týmy“. Ještě předtím k ní údajně přišli v říjnu dva čínští podnikatelé a vyzvali ji, aby s nimi v jejich soukromém letadle odletěla do Česka. Když odmítla, nabídli jí později výlet po evropských městech. Od té doby byla pod policejní ochranou.

Šéf Interpolu se ztratil během pobytu v Číně

Manžel Mengové zmizel loni v září, když jako šéf Interpolu odjel z Francie do Číny. Poté, co se případem začala na podnět Mengové zabývat francouzská policie, oznámily v říjnu čínské úřady, že byl její choť zadržen, neboť podle nich přijímal úplatky.

Peking ale také naznačil, že vyšetřování Menga, který byl před nástupem k Interpolu v roce 2016 náměstkem ministra pro vnitřní bezpečnost, může souviset i s jeho politickými ambicemi.

Meng Chung-wej působil na ministerstvu pro vnitřní bezpečnost v době, kdy jej vedl Čou Jung-kchang, jenž byl v roce 2015 odsouzen k doživotnímu trestu a propadnutí majetku za braní úplatků, vyzrazení státního tajemství a zneužití pravomocí.

Podle tvrzení vysokých čínských představitelů kdysi mocný Čou „osnoval spiknutí s cílem zmocnit se vedoucí pozice ve straně“. „Měli bychom rezolutně bojovat proti korupci a vymýtit škodlivý vliv Čou Jung-kchanga,“ uvedlo k případu bývalého šéfa Interpolu čínské ministerstvo vnitřní bezpečnosti.