Za katastrofu letadla v Moskvě může podle vyšetřovatelů nejspíš posádka, píše moskevský Kommersant

Události: Vyšetřovatelé se nejvíc přiklánějí k verzi, že chybovali piloti (zdroj: ČT24)

Hlavní vyšetřovací verzí nedělní katastrofy letadla Suchoj Superjet 100 ruské společnosti Aeroflot je chyba pilota a pozemního personálu. Napsal to v úterý moskevský list Kommersant s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování. Při neštěstí uhořelo nebo se udusilo 41 ze 78 lidí na palubě, dosud se za nejpravděpodobnější příčinu neštěstí označoval úder blesku.

Chybou pilota podle listu bylo rozhodnutí proletět bouřkovou frontou. Kvůli poruše rádiové komunikace se pak letoun dostal do složité, ale nikoli fatální situace, píše ruský list. Přistání bylo podle expertů unáhlené.

Bylo řízeno ručně, protože automatické systémy selhaly. Podle Kommersantu vyšetřování ukázalo, že piloti při něm překročili bezpečnou rychlost a navíc klesali příliš prudce, takže stroj tvrdě narazil do ranveje a odskočil.

Podle dřívějších zpráv letadlo narazilo do přistávací plochy čtyřikrát, údery zničily podvozek a jeho úlomky zasáhly palivovou nádrž, která explodovala. Od ní se plameny bleskově rozšířily na motory a zadní část trupu.

Pilot letadla Denis Jevdokimov podle úterních zpráv ruských médií tvrdí, že postupoval podle procedur předepsaných pro přistávání s maximální zátěží. Proč stroj dosedl tak tvrdě, údajně neví.

Bez komentáře: Havárie na moskevském letišti Šeremeťjevo (zdroj: ČT24)

Vyšetřovatelé prověřují i činnost pozemních služeb, hlavně hasičů, napsal Kommersant. Povely vyhlašující pohotovost byly vydány pozdě, hasiči na místo dorazili tři minuty od poplachu, ale mnohem později, než letadlo začalo hořet.

V pondělí přitom letištní záchranné služby vydaly zprávu, že se hasiči k hořícímu letadlu dostali za 55 vteřin, přičemž předpisy prý nařizují maximálně 90 vteřin.

Agentura TASS nyní oznámila, že počet hospitalizovaných se z původních šesti zvýšil na deset. Mezi zraněnými jsou tři členové posádky, většina lidí převezených do moskevských nemocnic je ve vážném stavu.