Súdánci slaví, armáda opět ustoupila. S opozicí se dohodla na vytvoření společné rady

Súdánci slaví, opozice se dohodla s armádou (zdroj: ČT24)

Súdánská armáda opět ustoupila demonstrantům. Na schůzce s opozičními lídry se domluvila na vytvoření společné rady. Tento orgán by měl zajistit přechod země od třicet let trvající diktatury vedené prezidentem Umarem Bašírem k civilní vládě. S odvoláním na své zdroje o tom informují agentury Reuters a AFP. Protesty v Chártúmu ale pokračují.

„Schůzka byla velmi pozitivní. Domluvili jsme se, že zrychlíme vyjednávání. Zbývá dojednat, kolik civilních zástupců v radě bude a jak dlouho bude přechodné období trvat,“ uvedl po jednání mluvčí organizátorů protestů z odborového svazu SPA Amjad Fareed.

Nyní zbývá projednat kolik křesel v přechodném orgánu připadne armádě a kolik jich bude mít opozice, uvádějí zdroje. Zpráva přišla po první schůzce zástupců opozice a vojenské rady, která je nyní u moci.

Armáda ustoupila opozici už dříve

Po svržení bývalého prezidenta Bašíra převzala moc 11. dubna armáda a vyhlásila dvouleté přechodné období vojenské rady. I proto demonstranti, kteří čtyři měsíce volali po konci hlavy státu, zůstali v ulicích. Protestují hlavně před generálním štábem v hlavním městě Chartúmu.

„Pořád tu jsou lidé, kteří spolupracovali se starým režimem a podíleli se na všech zločinech, tyranii a korupci, která Súdán ničila,“ upozornil mluvčí odborů Fareed.

Před týdnem pak opoziční vůdci dokonce na několik dní vyjednávání s armádou přerušili. To nakonec vedlo k odvolání tří členů vojenské rady, kteří měli na prezidenta blízké vazby. Armáda zároveň opoziční lídry ujistila, že proti demonstrantům nepoužije sílu.

„Shodli jsme se na většině bodů, které nám opozice přednesla. Jsme spojenci a společně chceme dovést zemi k bezpečí. Naším cílem je vytvořit bezpečné základy k růstu Súdánu,“ oznámil poté mluvčí vojenské rady Šamseldin Kibaši.

Exprezident Umar Bašír mezitím zůstává ve vězení. Vojenská rozvědka u něj našla kufry s více než šesti miliony eur (zhruba 154 milionů korun). Tamní prokuratura ho vyšetřuje pro podezření z praní špinavých peněz a z držení nelegálně nabytých financí.