Počet mrtvých na Srí Lance stoupl na 321, za oběti drželi lidé tři minuty ticha

Počet obětí teroristických útoků na Srí Lance vzrostl už na 321, informovala policie. Mezi 40 zadrženými je i řidič dodávky, kterou údajně použili útočníci. Na ostrově drželi tři minuty ticha za oběti útoků. O půlnoci místního času také začal platit výjimečný stav, který po nedělních atentátech rozšířil pravomoce policie a armády.

„Mimořádný stav platí od dnešní půlnoci, což umožňuje policii a armádě zatýkat a vyslýchat podezřelé bez soudního příkazu, to jsou pravomoce, které byly naposledy využívané za občanské války, která skončila před deseti lety,“ připomněla v úterý ráno zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

„Od osmé hodiny večer také platí zákaz vycházení, takže ulice byly v noci pusté, pouze s ozbrojenými hlídkami,“ dodala. 

Úřady připisují masakr, kvůli němuž byl v zemi vyhlášen výjimečný stav, místní islamistické skupině s kontakty v zahraničí. Obyvatelé ostrova drželi tři minuty ticha za oběti atentátů, mezi nimiž byly i více než tři desítky cizinců.

Policie už také zadržela 40 lidí, mezi nimi je podle policejního mluvčího například řidič dodávky, kterou údajně používali atentátníci, nebo majitel domu, v němž někteří z nich bydleli. Většinu zatčených tvoří místní lidé, ačkoli policie pátrá po možném zapojení cizinců. Vládní a vojenské zdroje v úterý sdělily, že úřady zadržely i syrského občana. Je ve vazbě, aby mohl být vyslechnut v souvislosti s nedělními atentáty. „Byl zatčen po výsleších místních podezřelých,“ uvedl jeden zdroj. 

Útok na Srí Lance má možná vazby do zahraničí (zdroj: ČT24)

Vyšetřování dosud vedlo k závěru, že za smrt 321 lidí a zranění dalších 500 nese vinu sedm sebevražedných atentátníků, kteří útočili především v hotelích a křesťanských kostelích metropole Kolomba. V úterý se k incidentu přihlásil Islámský stát

„Skoro bych si troufla odhadnout, že tam může být širší propojení mezi jinými buňkami v dalších zemích jižní Asie, například v sousední Indii nebo Pákistánu. Může to být nějaké cílené napětí, nová v uvozovkách spolupráce tohoto typu. Ale může to být i místní iniciativa, která se zaktivizovala a chce se stát součástí trendu v různých zemích světa, kam Srí Lanka dosud nepatřila,“ zaspekulovala indoložka Blanka Knotková-Čapková z Metropolitní univerzity Praha.

Rozsah útoku podle ní svědčí o tom, že byl pečlivě připravován. „Koordinace a příprava musela být delší než jenom nějaká bezprostřední,“ dodala.

Prezident vyhlásil na úterý státní smutek

Srílanský prezident Maithripala Sirisena vyhlásil na úterý státní smutek za oběti nedělních útoků. Vlajky byly staženy na půl žerdi, obchody s alkoholem jsou zavřené a rádio a televize musí s ohledem na smutek upravit své hudební pořady.

Obyvatelé Srí Lanky v úterý také uctili třemi minutami ticha památku lidí, kteří při atentátech zemřeli. Země se ponořila do ticha v 8:30 místního času (5:00 SELČ), tedy v okamžiku, kdy před dvěma dny otřásla kostelem svatého Antonína v Kolombu první exploze.

V kostele svatého Antonína se dnes ráno shromáždily desítky lidí se svíčkami v rukou k tiché modlitbě. Po třech minutách se věřící začali modlit nahlas. O zhruba 30 kilometrů severněji v kostele svatého Šebestiána v Negombu, který byl v neděli terčem dalšího z útoků, dnes začal hromadný pohřeb zemřelých. 

Úřady obviňují místní islamistickou skupinu identifikovanou jako národní Tauhíd džamáate, označovanou zkratkou NTJ. Podle expertů rozsah a provedení útoků naznačuje, že pachatelé byli napojeni na některou z velkých zahraničních teroristických skupin. Zdroje z amerických tajných služeb uvedly, že atentáty nesou charakteristické stopy teroristů z organizace Islámský stát (IS).

Podle agentury AP srílanské bezpečnostní složky 11. dubna varovaly, že místní extremistická skupina plánuje teroristický útok na „významné kostely“ v zemi. Vláda vyčítá prezidentovi, že bezpečnostní složky, které spadají pod jeho pravomoc, o hrozbě útoků věděly, ale nezabránily jim. Premiér Ranil Vikremasinghe, který s prezidentem vede dlouhodobě spor, prý o hrozbě nebyl informován. 

Turisté by se měli zemi vyhnout

„Doporučení pro turisty je na Srí Lanku necestovat, protože platí mimořádná opatření, výjimečný stav a riziko dalších teroristických útoků není vyloučeno, je poměrně vysoké. Kromě nich navíc hrozí i pouliční násilí a nepokoje. Vláda se obává vlny nenávisti proti některým skupinám obyvatelstva, už v neděli došlo na útoky zápalnými lahvemi na některé mešity a obchody, které patří muslimům. Obecně panují obavy, že by se mohla Srí Lanka vrátit do chaosu a násilí, jako za občanské války,“ připomněla zpravodajka ČT Šámalová.


„Napětí, které tady je, běžný turista za dva, tři týdny pravděpodobně nepocítí. Když je tady člověk déle, tak ho může vycítit,“ řekl Otmar Oliva, Čech provozující surfařskou školu na Srí Lance.

Útoky, většinou sebevražedné, soustředili atentátníci do hlavního města Kolombo a jeho okolí. Exploze na šesti místech nastaly kolem 8:30 místního času, kdy byly kostely plné věřících.

Terčem byl kostel sv. Antonína v Kolombu, sv. Šebestiána v Negombu, které leží asi 35 kilometrů severně od metropole, a evangelický kostel ve městě Batticaloa.

Výbuchy dále otřásly třemi pětihvězdičkovými hotely Shangri-La, Cinnamon Grand a Kingsbury, všechny jsou v Kolombu. Nejméně ve dvou z nich útočili atentátníci v restauracích, když přišli hosté na snídani.

Po poledni nastal sedmý výbuch na okraji Kolomba, který zabil dva lidi, a později osmý útok sebevražedného atentátníka připravil o život tři policisty. 

Sociální sítě nefungují, sloužily prý šíření nenávisti

Vláda na Srí Lance v reakci na teroristický útok zablokovala přístup na sociální sítě. „A to aby zabránila šíření spekulací a fám, protože se obává dalšího násilí,“ doplnila zpravodajka ČT Šámalová. 

O stejný krok se vláda pokoušela už před rokem, kdy zemi zachvátilo davové násilí namířené proti muslimské menšině. Vláda tehdy označila jako jednoho z viníků sociální síť Facebook a také Instagram a WhatsApp, které pod něj spadají.