Srílanský premiér nevyloučil další útoky. K explozím, které byly zřejmě odvetou za Nový Zéland, se přihlásil IS

K útokům na Srí Lance se přihlásil IS (zdroj: ČT24)

Nedělní atentáty proti křesťanským kostelům a hotelům na Srí Lance byly podle počátečního vyšetřování odvetou za březnový útok proti muslimům ve městě Christchurch na Novém Zélandu. Prohlásil to náměstek srílanského ministra obrany. Srílanský premiér nevyloučil možnost dalších atentátů. K atentátům se přihlásila teroristická skupina Islámský stát, podle úřadu je za nimi radikální místní duchovní Zahrán Haším. Na místě působí i mezinárodní tým specialistů v čele s českým policistou.

Islámský stát se k atentátům přihlásil prostřednictvím propagandistické agentury Amak. „Pachatelé útoku, jehož terčem byli předevčírem občané zemí koalice a křesťané na Srí Lance, pocházejí z řad bojovníků Islámského státu,“ uvedl IS.

Na podporu svého tvrzení později zveřejnila záběry, na kterých jsou podle ní pachatelé atentátů přísahající věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Skupinu osmi mužů vede radikální místní duchovní Zahrán Haším, uvedl na svém webu institut SITE, který sleduje radikální hnutí ve světě. Hašíma za strůjce útoků považují podle agentury AP také srílanské tajné služby.

Klerik je znám výzvami k násilí, podporou IS a plamennými projevy, které zveřejňuje na sociálních sítích. Zahrán Haším stojí v čele dosud málo známé islamistické skupiny Národní Tauhíd džamáate, označované zkratkou NTJ.

Organizace Islámský stát v posledních letech přijala odpovědnost téměř za všechny velké teroristické útoky ve světě.

Na místě působí i mezinárodní tým specialistů, který vede český policista působící v Interpolu jako expert na terorismus, uvedl na Twitteru český policejní prezident Jan Švejdar. Totožnost policisty policejní prezidium nechce zveřejnit, aby neohrozilo jeho bezpečnost, uvedla mluvčí české policie Kateřina Rendlová.

Události ČT: Vyšetřování útoků na Srí Lance (zdroj: ČT24)

Jde pravděpodobně o odvetu za Nový Zéland

Srílanský premiér Ranil Vikremasinghe ale uvedl, že atentáty „mohou mít spojitost“ s teroristickou organizací Islámský stát, která se k nim přihlásila. Nevyloučil možnost dalších útoků.

V souvislosti s nimi byli dosud zatčeni pouze Srílančané, podotkl premiér. Někteří z atentátníků vycestovali do zahraničí a vrátili se, řekl. Potvrdil, že je možné, že velikonoční atentáty byly odvetou za březnový útok proti muslimům ve městě Christchurch na Novém Zélandu. 

To podle náměstka ministra obrany naznačuje dosavadní vyšetřování. „Počáteční vyšetřování odhalilo, že se jednalo o odvetu za útok na mešity na Novém Zélandu,“ řekl k nedělním atentátům v metropoli Kolombu a na dalších místech na Srí Lance Vidžavardene. Také podle jeho informací útoky na Srí Lance spáchaly dvě dosud málo známé místní islamistické skupiny, z nichž jednou je NTJ.

Útok na Srí Lance má možná vazby do zahraničí (zdroj: ČT24)

Srí Lanka dostala varování, přiznal premiér

Vikremasinghe přiznal, že Srí Lanka byla před útoky varována a že kvůli nim byla sledována indická ambasáda. Varoval také před odchody cizinců ze Srí Lanky a před dopadem útoků na cestovní ruch v zemi. Reuters s odkazem na tři zdroje obeznámené s vyšetřováním napsal, že srílanské zpravodajské služby na hrozící útoky upozornili několik hodin před prvním atentátem jejich indičtí kolegové. 

Vyšetřování dosud vedlo k závěru, že za smrt 321 lidí a zranění dalších 500 nese vinu sedm sebevražedných atentátníků, kteří útočili především v hotelích a křesťanských kostelích metropole Kolomba. Policie už také zadržela 40 lidí, mezi nimi je podle policejního mluvčího například řidič dodávky, kterou údajně používali atentátníci, nebo majitel domu, v němž někteří z nich bydleli. Většinu zatčených tvoří místní lidé, ačkoli policie pátrá po možném zapojení cizinců.

Vládní a vojenské zdroje v úterý sdělily, že úřady zadržely i syrského občana. Je ve vazbě, aby mohl být vyslechnut v souvislosti s nedělními atentáty. „Byl zatčen po výsleších místních podezřelých,“ uvedl jeden zdroj.

České ministerstvo zahraničí českým občanům chystajícím se na Srí Lanku doporučilo, aby vzhledem k vyhlášení výjimečného stavu v zemi zvážili odložení cesty, dokud se situace v zemi neuklidní. Těm, kteří už na Srí Lance jsou, doporučilo obezřetnost.

Politolog Bureš v Horizontu ČT24: Útoky byly zřejmě cíleny na globální publikum (zdroj: ČT24)