Turecko úspěšně zvládlo „velké stěhování“. Z nového istanbulského letiště už odstartoval první letoun

Hlavní část přesunu z Atatürkova letiště v Istanbulu na nové letiště na předměstí Arnavutköy v evropské části města je hotova. Poslední let odstartoval ze starého letiště v sobotu v noci, nové letiště vypravilo první spoj zhruba po dvanáctihodinové přestávce způsobené stěhováním. Mezitím projížděly Istanbulem konvoje nákladních aut, které převážely tisíce tun vybavení. Nové letiště se má podle plánu Turecka stát největším na světě.

Turecko nakonec zvládlo obří logistickou akci úspěšně. Poslední komerční let ze starého letiště se uskutečnil v 02:44 místního času (01:44 SELČ), šlo o let do Singapuru. Pak následovalo 12 hodin, během kterých nelétala letadla ani na jednom z letišť. 

Během té doby se Istanbulem přesouvaly konvoje nákladních aut, aby převezly tisíce tun zařízení na nové letiště. Devadesát procent přesunu se přitom podařilo dokončit ještě do sobotního rána. Istanbulská radnice kvůli stěhování uzavřela na nutnou dobu provoz na silničních tazích mezi oběma letišti, aby operace proběhla hladce. 

První let z nového letiště nakonec vzlétl přesně podle plánů ve 14:03 místního času (13:03 SELČ). Šlo o spoj společnosti Turkish Airlines do Ankary. Nové letiště se oficiálně nazývá Letiště Istanbul, náklady na jeho výstavbu činily osm miliard amerických dolarů (v přepočtu 183 miliard korun). 

Úřady plánují rozšíření až na 200 milionů cestujících

Ohromný vzdušný přístav je jedním z několika megaprojektů prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. „S více než třemi stovkami destinací, z nichž 250 je mezinárodních, bude nové letiště jedním z největších leteckých uzlů,“ slíbil turecký ministr dopravy a infrastruktury Cahit Turhan. „U terminálů bude moci v jediný moment stát 114 letadel. Na Atatürkově letišti to bylo jen 46,“ dodal.

Počáteční kapacita letiště bude 90 milionů cestujících ročně, což z něj dělá třetí největší na světě. Úřady ovšem plánují rozšířit jeho kapacitu až na 200 milionů cestujících ročně.

Nové letiště bylo formálně otevřeno už před šesti měsíci, zahájení plného provozu však bylo třikrát odloženo. Zatím tak bylo schopno odbavit méně než dvacet letů denně.

  • Tendr na nové letiště v Istanbulu byl vypsán v roce 2013, základní kámen byl položen v červnu 2014 a výstavba začala v květnu 2015. Nachází se na předměstí Arnavutköy v evropské části Istanbulu, 35 kilometrů severozápadně od centra patnáctimilionového Istanbulu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vzdušný přístav slavnostně otevřel letos 29. října. Ceremonie se konala symbolicky v den 95. výročí vzniku Turecké republiky. První komerční let se uskutečnil 31. října 2018 na trase Istanbul–Ankara.
  • Podle údajů provozní společnosti IGA vyšla stavba na 10,25 miliardy eur (asi 265 miliard Kč). Do roku 2020 by k němu měla být přivedena linka metra. Dominantou je přes 90 metrů vysoká kontrolní věž, počítá se i s obří mešitou.
  • V počátcích by mělo zaměstnávat 16 tisíc lidí, v budoucnu by se jejich počet měl navýšit do roku 2025 přímo či nepřímo až na 200 tisíc lidí a po plném dokončení v roce 2028 by se i se všemi přidruženými provozy mělo podílet až na pěti procentech tureckého HDP. Celková rozloha by měla být 47 kilometrů čtverečních (necelá desetina rozlohy Prahy).
  • Výstavbu, na které se podílelo 36 tisíc lidí, provázely i kontroverze. Úřady uvádějí, že od zahájení prací v roce 2015 při stavbě zahynulo 30 lidí, podle odborů je ale tento počet silně podhodnocený. Ekologičtí aktivisté například kritizovali fakt, že výstavbě padlo za oběť 657 950 stromů. V září 2018 poslal soud do vězení dvě desítky stavebních dělníků, kteří protestovali proti špatným pracovním podmínkám při výstavbě. Protesty dělníků policie rozehnala slzným plynem.