Zpěvák Iron Maiden dostal čestné občanství Sarajeva. V roce 1994 odehrál koncert uprostřed války

Zpěvák britské heavymetalové kapely Iron Maiden Bruce Dickinson obdržel v sobotu čestné občanství Sarajeva. Jde o poděkování za koncert, který odehrál v prosinci 1994 uprostřed válkou zmítané metropole. Dickinson tehdy absolvoval nebezpečnou cestu za doprovodu vojáků OSN. Jeho koncert nedávno připomněl film Scream For Me Sarajevo.

Listinu potvrzující udělení čestného občanství Dickinsonovi předal na radnici, která byla během ostřelování těžce poškozena, starosta hlavního města Bosny a Hercegoviny Abdulah Skaka.

Ceremonie se uskutečnila u příležitosti 27. výročí začátku obléhání Sarajeva. Podle Skaky byl koncert zpěváka Iron Maiden „jedním z těch momentů, kdy jsme si v Sarajevu uvědomili, že přežijeme“. „Ve světě, v němž většina věcí trvá na sociálních sítích jen zhruba pět minut, si to lidé stále pamatují. To je mimořádné,“ uvedl sám Dickinson.

Starosta Abdulah Skaka a Bruce Dickinson
Zdroj: ČTK/PA/PIXSELL/Armin Durgut

Zpěvák Iron Maiden Bruce Dickinson vystoupil v ostřelovaném Sarajevu se čtyřmi doprovodnými muzikanty. Britský hudebník absolvoval riskantní cestu do Sarajeva nebezpečným územím za doprovodu vojáků OSN.

Do širšího povědomí obyvatel bosenské metropole se podle agentury AFP Dickinsonův koncert vrátil díky filmu Tarika Hodžiče Scream For Me Sarajevo, který se loni promítal i v českých kinech.

Obléhání Sarajeva bylo zásadní událostí války v Bosně a Hercegovině. Vojska Republiky srbské obléhala město, které držely bosenské síly. Jugoslávská lidová armáda (JNA), později Vojska Republiky srbské (VRS) vytvořila okolo města linii v délce 55 kilometrů, na které byla zastoupena především těžká vojenská technika.

Obklíčení trvalo od 5. dubna 1992 až do 29. února 1996 a zničeno při něm bylo až 35 tisíc budov. Boje si vyžádaly přibližně 11 tisíc lidských životů, mezi nimi bylo přes 1600 dětí. Dalších 50 tisíc lidí pak bylo zraněno.