Polská policie zadržela členy zločinecké skupiny, která vyvážela do Česka nebezpečný odpad

Polská policie zatkla dva muže ze Slezska z organizované zločinecké skupiny, která se zabývala nelegálním skladováním nebezpečného odpadu. Zatčení muži měli na starosti vývoz nebezpečného odpadu do Česka, uvedla polská zpravodajská televize TVN 24. Ta už v předchozích dnech informovala o zadržení patnácti členů gangu.

Policejní mluvčí Bartosz Izdebski upřesnil, že oba muže ve věku 38 a 27 let kriminalisté zadrželi ve středu ráno, hned po návratu z ciziny, kde zařizovali vývoz další zásilky odpadu.

Starší měl na starosti dopravu a také na falešné doklady pronajímal haly; podle policie již nebezpečnými látkami naplnil řadu skladů v Česku. Mladší dohlížel na vykládku nákladu v halách, a to jak v Polsku, tak v Česku. Oba budou obviněni z účasti v organizované zločinecké skupině a z podvodu.

Podle televize spolupráce s českou policií umožnila bleskovou lokalizaci skladů v Česku, ve kterých Poláci nebezpečný odpad skladovali, a čeští policisté zadrželi muže, který při pronájmu skladů s gangem spolupracoval. Vyšetřování je vedeno různými směry a další zatčení nelze vyloučit.

Policie rozkryla „odpadovou mafii“

Polská prokuratura v úterý informovala o zadržení patnáct členů „odpadové mafie“ během jediného dne; ve skutečnosti šlo o členy tří navzájem spolupracujících a propojených gangů, kteří si v různých částech Polska pronajímali sklady, v nichž uchovávali tisíce tun chemikálií, které následně vyhazovali na různých místech, mnohdy poblíž hustě osídlených aglomerací.

Na kriminální činnosti se podílely i přepravní firmy, jejichž šéfové si uvědomovali hrozbu trestní odpovědnosti, jakož i lidé, kteří falšovali dokumenty či vyhledávali vhodná místa ke skladování. Gang si opatřoval rovněž „bílé koně“, jejichž jménem se uzavíraly dohody o pronájmu skladů.