Lanýžům se daří i ve Skotsku, radují se vědci. Delikatesu chtějí zachránit před globálním oteplováním

Lanýžům by se mohlo dařit i v severnějších regionech Evropy, zjistili vědci (zdroj: ČT24)

Experti varují, že kvůli změnám klimatu může tradiční produkce lanýžů na jihu Evropy zmizet už do konce století. Vědci proto zkoušejí, jak se vzácné houby budou dát pěstovat v severněji položených oblastech – a hlásí úspěch. Lanýži by do budoucna mohli růst třeba ve Velké Británii nebo ve střední Evropě.

Vysazování lanýžů se testuje třeba u skotského Edinburghu. „Před pár lety jsme uspěli s pěstováním středomořských druhů lanýžů ve Velké Británii. Začali jsme proto zjišťovat, proč se nám to tam podařilo a proč se tam dřív neobjevovaly přirozeně,“ podotkl ředitel Mycorrhizal Systems z Univerzity ve Stirlingu Paul Thomas.

Léto na jihu Evropy je čím dál sušší

Odpověď byla v klimatických změnách a postupném oteplování oblastí původního výskytu lanýžů. Ty dozrávají během léta, kdy potřebují velké množství vláhy, která v tradičních zemích jako Španělsko, Francie nebo Itálie začíná chybět.

Prognózy jsou neúprosné – při současných trendech mohou lanýže do roku 2100 vyhynout. „Z modelů zatím víme, že Velká Británie si pravděpodobně povede dobře, protože v některých částech dosáhnou srážky vyšší úrovně. Lanýžová produkce se tak napříč Evropou nejspíš přesune i směrem do Německa, Rakouska nebo Polska,“ míní Thomas.

Lanýž černovýtrusý je vřeckovýtrusá houba, respektive označení pro jejich plodnice. Jde o vyhlášenou lahůdku se silným aroma, jejíž cena odpovídá její popularitě: pohybuje se kolem 20 tisíc korun za kilogram.

Každoročně se prodají miliony tun lanýžů, během příštích deseti let by měl trh s lanýži dosáhnout asi čtyř miliard eur.

  • Nejznámějším a nejcennějším je lanýž černovýtrusý. Konzumují se také méně aromatický lanýž letní a lanýž piemontský, jehož aroma je naopak ostřejší. Lanýž letní se vzácně vyskytuje i v Česku, ovšem je chráněný zákonem a nesmí se proto sbírat.

 Skotské lanýže si návštěvníci pochvalují. „Nejdřív jsem měl pochybnosti, protože by vás nenapadlo, že ve Skotsku dostanete skvělé lanýže, ale je to tak. Byly jedny z těch nejlepších lanýžů, které jsem kdy měl. Naprosto neuvěřitelné,“ prohlásil návštěvník restaurace v Glasgow Peter McKenna.

Tasmánští lanýži jako oblíbená pochoutka (zdroj: ČT24)

Volání po změně politiky

Lanýže rostou při kořenech vybraných stromů, kterých například Francie stále vysazuje ročně kolem 400 tisíc. Pokud by se měla produkce této vzácné plodiny rozšířit i do severnější Evropy, muselo by dojít ke změně i na politické půdě. V tomto ohledu ale chybí vůle úřadů zvýhodňovat příslušné zemědělské programy. Farmářům navíc často chybí i potřebná půda jako taková.