Uniklá nahrávka Sikorského: Polsko-americké vztahy za moc nestojí

Varšava - Polský časopis Wprost má k dispozici další kontroverzní nahrávku. Zatímco minulý týden zveřejněnil obsah rozhovoru guvernéra centrální banky a ministra vnitra, což otřáslo důvěrou ve vládu Donalda Tuska, nyní prý magazín získal záznam konverzace, ve které ministr zahraničí Radoslaw Sikorski ostře kritizuje polsko-americké vztahy. Polské ministerstvo zahraničí nepopřelo, že Sikorski je autorem výroků kritizujících americko-polské vztahy, ale odmítlo bližší komentář.

Přestože hodlá časopis zveřejnit přepis záznamu v plné šíři až v pondělí nebo v úterý, uryvky z něj už dnes citovala polská média. Na záznamu z loňského roku spolu podle Wprostu hovoří Sikorski a tehdejší ministr financí Jacek Rostowski. „Víš přece, že polsko-americké vztahy za moc nestojí,“ říká údajně šéf polské diplomacie svému kolegovi z kabinetu.

Sikorski: Propojení Polska a USA je až škodlivé

Dále s pomocí vulgárních výrazů vysvětloval, že vzájemné vztahy jsou dokonce škodlivé, protože Polsku dávají falešný pocit bezpečí a Polsko tomuto pocitu naivně věří. Zároveň si prý Polsko nadstandardními vztahy s Washingtonem zbytečně znepřáteluje Německo a Rusko.

Do této chvíle se k nahrávce žádný z jejích údajných protagonistů nevyjádřil. Není tedy jasné, zda je opravdu autentická. Wprost zatím neprozradil, jak se k ní dostal. Polské ministerstvo zahraničí odmítlo materiál komentovat, ale nepopřelo, že Sikorski citované poznámky vyslovil. Mluvčí polské vlády Malgorzata Kidawá-Blonská řekla, že oficiální místa budou kauzu komentovat až poté, co budou záznamy zveřejněny v plném znění. „Je těžké se vyjadřovat k něčemu, co je jen pár vět vyňatých z rozhovoru. Pravděpodobně to budeme komentovat v pondělí nebo v úterý po zasedání vlády,“ řekla mluvčí.

Polská vlajka
Zdroj: Isifa/Rex Features/RESO

Časopis přitom minulý víkend otiskl přepis tajně pořízené nahrávky z rozhovoru, při němž guvernér Marek Belka loni v létě ministru vnitra Bartolomieji Sienkiewiczovi sliboval pomoc vládě při financování deficitu. O aféře se začalo ještě více mluvit poté, co bezpečnostní složky ve středu vtrhly do redakce magazínu a pokoušely se bez dodržení patřičných úředních procedur od šéfredaktora získat podklady týkající se tajné nahrávky. Zásah vyvolal vyhrocenou debatu o svobodě tisku.

Sikorski je znám jako velký kritik Moskvy. Dokonce se jí otevřeně postavil kvůli jejímu postupu vůči Ukrajině. A hodně se o něm mluvilo i jako o možném nástupci Catherine Ashtonové na postu šéfa diplomacie EU.