Litva chce poslat sovětského exministra na deset let do vězení. Za útok na vilniuskou televizní věž

Soud v litevském Vilniusu odsoudil v nepřítomnosti k deseti letům vězení bývalého sovětského ministra obrany Dmitrije Jazova za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Dopustil se jich podle soudu v lednu 1991, kdy při útoku sovětských vojáků proti vilniuskému televiznímu centru zahynulo čtrnáct lidí a dalších šest až sedm stovek bylo zraněno. Incident tehdy urychlil rozpad Sovětského svazu. Rozsudek nad Jazovem není pravomocný.

Soudní rozhodunutí je součástí procesu s 67 sovětskými vojáky a důstojníky, kteří se útoku zúčastnili. Proces, který začal v roce 2016, se kromě Rusů týká občanů Běloruska a Ukrajiny.

Jazov byl obviněn z vytvoření organizované skupiny 160 vojáků a politiků, kteří se podle litevské prokuratury ozbrojenou cestou snažili zabránit litevské nezávislosti, kterou Vilnius vyhlásil jako první sovětská republika v březnu 1990.

Dmitrij Jazov na snímku z roku 1987
Zdroj: ČTK/Karel Mevald

Podle prokuratury nařídil Jazov sovětské armádě sestavit seznam strategických míst, která mají být obsazena. Toto plánování vyústilo v „agresi Sovětského svazu a ozbrojený konflikt v Litvě,“ míní litevská strana.

K soudu dorazili jen dva obžalovaní

Čtyřiadevadesátiletý Jazov se soudu v litevské metropoli neúčastní, stejně jako téměř nikdo z obžalovaných. Na lavici obžalovaných zasedli pouze dva z údajných viníků: plukovník Jurij Mel, který byl zadržen v roce 2014 při návštěvě Litvy, a bývalý důstojník Gennadij Ivanov. Mela soud odsoudil k sedmi letům a Ivanova ke čtyřem.

Ostatní obžalovaní dostali v nepřítomnosti tresty od čtyř do dvanácti let. Litevská prokuratura pro Jazova a pro dalších pět obžalovaných žádala doživotí.

Jazov v letech 1979 až 1980 velel sovětským okupačním vojskům v Československu, ministrem obrany SSSR byl v letech 1987 až 1991. O rok později se maršál zapojil do neúspěšného pokusu o puč proti reformní vládě Michaila Gorbačova, ale souzen nikdy nebyl.

Rusko odmítá v případu součinnost

Rusko proti soudu s bývalými sovětskými vojáky v Litvě tvrdě protestuje a odmítá součinnost. Nepředalo například předvolání k výslechu bývalému sovětskému prezidentovi Michailu Gorbačovovi a odmítlo žádosti o vydání obžalovaných. Ti, kteří se soudu účastní, vinu odmítají. 

Moskevský parlament označil soud za „politicky motivované divadlo“. Některá ruská státní média se snaží tvrdit, že sovětský útok na vilniuské televizní centrum byl výsledkem provokace vyvolané jeho obránci.