Šance na brexit bez dohody vzrůstá, míní po summitu evropští politici

Lídři EU nabídli Británii dvě varianty odkladu brexitu (zdroj: ČT24)

Šance na odchod Británie z Evropské unie bez dohody podle některých britských i zahraničních politiků po čtvrtečním bruselském summitu vzrůstá. Politici i komentátoři jsou vesměs skeptičtí k šancím premiérky Theresy Mayové prosadit napotřetí výstupní smlouvu v parlamentu.

Například francouzský prezident Emmanuel Macron podle agentury Reuters po čtvrtečním vystoupení Mayové v Bruselu prohlásil, že místo dosavadních deseti dává premiérce pětiprocentní šanci na získání potřebné většiny poslanců.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz řekl, že „pokud nebude většina, pak budeme zase o krok blíže tvrdému brexitu“. Lucemburský premiér Xavier Bettel odhadl šance na přijetí dohody na 50 procent a prohlásil, že nejlepším možným výsledkem současných zmatků by bylo nové britské referendum.

Dlouhodobý zastánce divokého odchodu země z evropského bloku Nigel Farage poznamenal, že se lidé Británii vysmívají za to, že dospěla k odložení brexitu. Čtvrteční rozhodnutí unijních lídrů podle něho „změnilo národní ponížení na mezinárodní ponížení“.

Počet Britů, kteří podporují neřízený brexit, podle něho v příštích dnech poroste. „Řekl bych, že pod dojmem toho, co se stalo včera (ve čtvrtek - pozn. red.) večer, s vědomím, že neodejdeme 29. března, tak toto číslo bude stoupat,“ řekl Farage BBC.

Mayová ve čtvrtek neuspěla se svou žádostí, aby Unie odložila datum brexitu na 30. červen. Summit schválil jednu z řady zvažovaných variant a nové datum odchodu stanovil na 22. květen, pokud Dolní sněmovna schválí výstupní dohodu. Pokud se tak nestane, Británie musí do 12. dubna oznámit, zda se zapojí do květnových parlamentních voleb, aby mohla v EU setrvat déle.

Francie považuje tvrdý brexit za nevyhnutelný, Irsko nikoliv

Názory na to, zda opustí Británie Unii „nadivoko“ v případě neúspěchu dohody v parlamentu, se mezi zeměmi sedmadvacítky liší. Nejmenovaný zástupce Macronova úřadu podle Reuters řekl, že neřízený odchod 12. dubna je nevyhnutelný, pokud neprojde dohoda nebo Londýn nepřijde s jasným plánem dalšího postupu.

Irská ministryně pro evropské záležitosti Helen McEnteeová naproti tomu prohlásila, že Británie nemusí schválit dohodu ani slíbit účast v evropských volbách a stále je možné další odložení brexitu za zmíněné dubnové datum.

„Znamená to, že (Britové) musí dát časový harmonogram toho, co chtějí dělat, nebo přesně určit, co mají v plánu. To by zamezilo náhlému naplnění krajní možnosti,“ řekla ministryně.

Labouristé: Hrozba tvrdého brexitu trvá

Možnosti divokého odchodu se obávají britští labouristé, kteří usilují o zachování těsných obchodních a celních vazeb na Unii.

„Význam čtvrtečního jednání je v tom, že jsme odvrátili riziko odchodu bez dohody v horizontu jednoho týdne. Ale stále je tu vážná hrozba odchodu bez dohody za tři týdny, což nedává mnoho času, abychom se pokusili najít cestu vpřed,“ řekl podle BBC labouristický člen parlamentního brexitového výboru Hilary Benn. Mayová se podle něho musí „pohnout z místa“ a naslouchat návrhům poslanců, aby se dočkala schválení dohody.

Podle politické komentátorky BBC Laury Kuenssbergové nepanuje velké očekávání, že by se premiérce podařilo dohodu prosadit nebo že by mohla dát poslancům znovu šanci hlasovat o tom, zda chtějí převzít v brexitovém procesu klíčovou roli.