Vlivní dostávali své děti na prestižní americké univerzity podvodem. Skandál se týká Stanfordu i Yaleu

Horizont ČT24: Podvody na prestižních vysokých školách v USA (zdroj: ČT24)

Obří skandál zasáhl prestižní americké univerzity. Vyšetřování odhalilo, že jejich zaměstnanci za úplatu zajišťovali přijetí potomků slavných osobností. A to podvody v přijímacím řízení, ale i prostřednictvím falešných sportovních stipendií. Rodiče za to platili až stovky tisíc dolarů.

Překvapení v podobě agentů FBI čekalo na pět desítek lidí zadržených po celých Spojených státech. Operace dostala příznačné krycí jméno – Univerzitní blues.

„Obvinili jsme tři osoby, které podvody organizovaly, dva zkušební komisaře, jednoho univerzitního úředníka, jednoho vysokoškolského komisaře, devět trenérů a 33 rodičů,“ oznámil státní zástupce Andrew Lelling.

Mezi rodiči figurovaly i známé tváře, například hollywoodské herečky Felicity Huffmanová ze seriálu Zoufalé manželky a Lori Louglinová. Větší šok ale přinesl výčet univerzit, na kterých k podvodům docházelo: Yale, Stanford, Georgetown nebo Kalifornská univerzita v Los Angeles.

„Obvinění rodiče jsou přehlídkou bohatství a výsad. Jsou mezi nimi ředitelé soukromých i státních firem, majitelé bezpečnostních a realitních společností, dvě známé herečky, slavný módní návrhář a zástupce světové právní firmy,“ dodal státní zástupce Lelling.

Náhradní termíny testů či zinscenované fotografie

Felicity Huffmanová
Zdroj: Mike Blake/Reuters

Celý systém řídil osmapadesátiletý Rick Singer prostřednictvím své agentury. Buď zajistil, že uchazeči o studium vyplňovali testy v náhradních termínech mimo univerzitu, nebo zprostředkovával přijetí na sportovní stipendia na základě falešných podkladů.

„Singer pomáhal rodičům pořizovat zinscenované fotografie, jak jejich děti provozují daný sport,“ říká k tomu Lelling. Škola pak studenty přijala jako výjimečně talentované jachtaře, fotbalisty, atlety nebo tenisty. Trenéři inkasovali úplatky v řádech statisíců dolarů. 

Hlavní organizátor Rick Singer mezi roky 2011 až 2019 tímto systémem od rodičů dostal podle žalobců 25 milionů dolarů.

„Velcí mecenáši škol už teď platí, aby získali výhody pro své děti a dostali je na některou z těchto univerzit, takže nepřekvapí, že někteří podplatí trenéra nebo jiného zaměstnance fakulty, aby získali další výhody,“ myslí si student Jihokalifornské univerzity Jeffrey Fong. 

Vyšetřovatelé ale upozorňují, že neprokázali, že by o podvodech věděly děti obviněných. Vyloučili i možnost, že by do případu bylo zapojeno vedení jednotlivých univerzit.