Zákaz Boeingů 737 MAX nad Evropou. Opatření evropské agentury EASA se dotkne i českých aerolinek

Další aerolinky pozastavují provoz Boeingu 737 MAX 8 (zdroj: ČT24)

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) pozastavila provoz všech Boeingů 737 MAX v Evropě. Rozhodla tak po nehodě v Etiopii. Už dříve tak učinily některé evropské státy, ale také aerolinky Brazílie, Mexika, Singapuru a Jižní Koreje. Přistávat i startovat nesmějí tato letadla ani v Austrálii. Americký letecký úřad (FAA) čelí výzvám v Kongresu, aby se k zákazu připojil. Boeing přislíbil, že urychleně dokončí práce na zlepšení softwaru ovládání této verze svého nejprodávanějšího stroje.

Opatření, které vstoupí v platnost v osm hodin večer středoevropského času, se týká Boeingů 737 MAX 8 a MAX 9. EASA zároveň pozastavila komerční lety těchto modelů MAX 8 a MAX 9
provozované společnostmi třetích států na území EU. Agentura v prohlášení uvedla, že příčiny nehody se stále vyšetřují, takže je příliš brzy vyvozovat nějaké závěry.

K aerolinkám Číny, Indonésie či Etiopie, které letouny zakázaly, se během posledních hodin přidaly mimo jiné letecké společnosti Gol z Brazílie, Aeroméxico, Aerolinias Argentinas, singapurská SilkAir a jihokorejská Eastar Jet. Všechny společnosti oznámily, že z bezpečnostních důvodů nebudou zmíněné stroje dočasně používat.

K zákazu se přidalo Německo i Francie

Do odvolání nemohou boeingy nové generace přistávat ani vzlétat v Austrálii, kde to nařídil místní úřad pro civilní letectví CASA. K zemím, které dočasně uzavřely svůj vzdušný prostor těmto strojům, pak přibyly Británie, Francie, Rakousko, Německo, Irsko, Malajsie, Norsko a Omán.

K zaujetí podobně rázného postoje v USA vyzývají FAA někteří američtí zákonodárci. Úřad však stroje označil za „vhodné pro letecký provoz“ a vyzval jejich výrobce k urychlenému dokončení změn kontrolního systému. Americký prezident Donald Trump už podle informací CNN telefonicky hovořil se šéfem Boeingu. Obsah hovoru znám není.

 Česká republika uvedla, že se bude řídit pokyny EASA. ČTK to řekl mluvčí úřadu Vítězslav Hezký, podle něhož úřad nemá k zákazu pravomoc. Pražské letiště uvedlo, že v pravidelně dopravě tu nasazují letouny Boeing 737 MAX jen Smartwings a flydubai. Letiště hodlá respektovat opatření aerolinek.

Tuzemská společnost Smartwings už pozastavila provoz sedmi svých Boeingů 737 MAX. Firma očekává rušení letů. „Smartwings má ve své flotile dalších 40 letadel, která dočasným pozastavením nejsou dotčena,“ uvedla mluvčí společnosti Vladimíra Dufková. Společnost podle ní nadále zůstává v úzkém kontaktu s výrobcem letounu a úřady a jejich pokyny a doporučeními se řídí.

Společnost Boeing v pondělním prohlášení uvedla, že již několik měsíců vyvíjí „vylepšení softwaru letové kontroly“, díky kterému by měl být „bezpečný letoun ještě bezpečnější“. Změny by podle firmy měly být připraveny do provozu v nejbližších týdnech.

Kromě Etiopie se letadlo zřítilo i v říjnu v Indonésii

Obavy okolo zmíněného boeingu se začaly šířit po nedělní havárii letounu společnosti Ethiopian Airlines, který spadl na cestě z etiopské metropole Addis Abeby do keňského hlavního města Nairobi. Zahynulo všech 157 lidí na palubě. Podle svědků se za letadlem před pádem táhla kouřová stopa a vydávalo zvláštní zvuky.

V říjnu se tentýž model boeingu zřítil krátce po startu v Jakartě, kde zemřelo všech 189 lidí na palubě. Experti upozorňují, že než budou známy přesné příčiny havárií, nelze je dávat do souvislosti. Pátrací týmy v Etiopii objevily v pondělí obě černé skříňky, které nyní projdou zkoumáním.