Kardinál Barbarin chce po sexuálním skandálu ve své diecézi rezignovat

Dramaturg ČT Martin Horálek k sexuálním skandálům v církvi (zdroj: ČT24)

Francouzský kardinál a místní arcibiskup Philippe Barbarin dostal ve čtvrtek šestiměsíční podmínku. Soud v Lyonu ho shledal vinným z toho, že zatajoval sexuální zneužívání nezletilých jiným duchovním. Sám Barbarin do jednací síně nedorazil. Později oznámil, že papežovi předá svou rezignaci. Podle agentury AP jde o dosud nejvýznamnější proces ve Francii týkající se sexuálního skandálu v katolické církvi. Verdikt je podle AP překvapivý, protože všeobecně se očekával zprošťující rozsudek.

Barbarinovi advokáti uvedli, že se proti rozsudku odvolají. „Pro soud bylo těžké odolat takovému tlaku,“ uvedl jeden z nich Jean-Félix Luciani. Naproti tomu představitel sdružení obětí sexuálního zneužívání La Parole libérée verdikt uvítal jako „velké vítězství“. Rozsudek je podle něj znamením, že oběti sexuálního zneužívání budou vyslyšeny.

Barbarin později oznámil, že v následujících dnech nabídne svou rezignaci papeži Františkovi a obětem zneužívání vzkázal, že s nimi soucítí.

Barbarina obžaloba vinila, že úřadům před několika lety záměrně nenahlásil informace o zneužívání chlapců knězem Bernardem Preynatem v 80. a 90. letech minulého století. V případu je souzeno dalších pět lidí z jeho diecéze. Všichni byli osvobozeni.

Preynat podle soudu mezi lety 1986 a 1991 zneužíval mladé skauty. Obvinění proti němu se na veřejnosti objevila až v roce 2015. Kněz se k činům na začátku následujícího roku přiznal. Řekl, že o jeho činech církevní úřady věděly, a proto mu zakázaly další práci se skauty, které se předtím věnoval téměř 20 let. Souzen bude později.

68letý kardinál Barbarin už v lednu uvedl, že se nikdy nesnažil tajit nebo krýt tyto strašné činy. S Preynatem se sešel v roce 2010, kněz jej prý tehdy ujistil, že již žádné podobné činy nepáchá, načež se Barbarin přestal o věc zajímat. „Všichni mi vyčítají, že jsem mu uvěřil,“ prohlásil dříve kardinál, podle něhož církev v minulosti nezjistila žádná fakta, na jejichž základě by šlo Preynata soudit.

Barbarinův případ podle francouzských médií vrhá stín na lyonskou diecézi, kterou vede od roku 2002, i na celou francouzskou katolickou církev. Podle AFP ztělesňuje proces s Barbarinem krizi církve sužované po celém světě nepřijatelným jednáním některých představitelů a mlčením jiných.