Usvědčený australský kardinál Pell musí do vazby, nařídil soud

Australský kardinál George Pell usvědčený ze sexuálního zneužití dvou chlapců byl zatčen. Vazbu ve středu pro bývalého šéfa financí ve Vatikánu nařídil soud v Melbourne. Australský soud zahájil řízení o výši trestu pro 77letého kardinála, kterému hrozí až 50 let ve vězení.

Dosud nejvýše postavený katolický duchovní usvědčený ze sexuálního zneužívání stráví svou první noc ve vazbě. Pravděpodobně zhruba dva týdny pak bude čekat na určení výše trestu za to, že v melbournské katedrále před dvěma desetiletími obtěžoval dva kostelní zpěváky.

Předsedající soudce Peter Kidd odmítl Pellovi vazbu prominout s ohledem na jeho věk nebo zdravotní stav. Pell byl v první instanci uznán vinným z toho, že se v 90. letech jako arcibiskup provinil vůči dvěma chlapcům ve věku 12 a 13 let. Kardinál, který byl prakticky třetím nejvýše postaveným mužem Vatikánu, vinu popírá. Dosud byl souzen na svobodě.

Jedna z obětí, nyní 34letý muž, soudu popsal, že Pell se v roce 1996 před ním a druhým hochem obnažil, osahával je na genitáliích a masturboval při tom. Přinutil ho také k orálnímu sexu.

Stejný chlapec se stal terčem sexuálního útoku Pella ještě jednou v roce 1997, kdy ho duchovní přitlačil ke zdi chodby melbournské katedrály a bolestivě mu stiskl přirození. Druhý muž, kterého kardinál v dětství sexuálně zneužil, zemřel v roce 2014 ve svých 31 letech na předávkování heroinem.

Australský kardinál Pell, třetí nejvýše postavený muž Vatikánu a hlavní finanční poradce papeže Františka, je nejvyšší představitel katolické církve usvědčený ze sexuálních deliktů.

  • Německo – Kněz známý jako Andreas L. se v roce 2012 přiznal k 280 případům sexuálního zneužívání v rozmezí jedné dekády. 
  • Spojené státy americké – Veřejnost pobouřilo zjištění, že se dva bostonští kněží Paul a John Shanley Geoghan dopouštěli týrání.
  • Belgie – Biskup Roger Vangheluwe odstoupil v dubnu 2010 poté, co připustil, že pohlavně zneužíval chlapce.
  • Itálie – Katolická církev v Itálii v roce 2010 přiznala, že za více než 10 let bylo kvůli sexuálnímu zneužívání nahlášeno 100 kněží.
  • Irsko – Podle zprávy z roku 2009 bylo sexuální a psychické týrání běžné v katolíky vedených průmyslových školách a dětských domovech po většinu 20. století.